Bezinning op de Zuidas

2319923793_0cf1c2f528Dominee in spé Ruben van Zwieten is het gezicht van de stichting Zingeving Zuidas. Met een middagpauzedienst, een cursus Bijbelen voor beginners, een kerstverhaal toegesneden op de snelle zakenwereld en speeddaten op Valentijnsdag met ouderen, probeert hij werknemers op de Zuidas te verleiden tot diepe gedachten.

AMSTERDAM, 20 feb. In een ideale wereld ziet hij iedere woensdagmiddag een stroom mannen en vrouwen in pak hun kantoor op de Zuidas verlaten, de Prinses Irenestraat oversteken en de kapel in de Thomaskerk betreden om een half uur de tijd te nemen voor bezinning. De realiteit is voorlopig nog anders. Dominee in opleiding Ruben van Zwieten (25) kijkt verschrikt op als we ons om één uur precies melden voor de middagpauzedienst. ‘Hoe weet je hiervan?’, fluistert hij. Hij loodst ons mee naar een kleine kapel waar drie oudere vrouwen en een man zitten te wachten tot de dienst begint. Allemaal leden van de kerkelijke gemeente, licht hij later toe.

‘In New York was ik een keer rond lunchtijd in Trinity Church, vlakbij Broadway. Daar kwamen mannen in van die gekleurde jasjes zo van de beursvloer om even tot zichzelf te komen. Ik dacht dat kan hier ook’, zegt Van Zwieten enthousiast. Hij studeerde theologie en rechten in Leiden. Al tijdens zijn studie richtte hij zijn eigen bedrijf op in de werving en selctie, Van Zwieten & Company. Nu loopt hij voor zijn masteropleiding aan het seminarium in Den Bosch stage bij de protestantse Thomaskerk van dominee Ad van Nieuwpoort. In de stichting Zingeving Zuidas wil hij deze twee werelden verenigen. Door zijn werk is hij goed op de hoogte van ontwikkelingen in het bedrijfsleven en heeft hij er veel contacten. Maar het viel hem op dat er weinig tijd is voor bezinning in het hart van de Nederlandse zakenwereld.

Te midden van de 24-uurs economie op de Zuidas wil Van Zwieten een plek bieden waar mensen kunnen ontkomen aan de dagelijkse stress. Ongeacht de geloofsovertuiging. ‘Het gaat erom dat ze hier komen als mens, niet als christen. Als ik in een garage ga staan word ik ook nog geen auto’, zegt Van Zwieten met een grijns. Ook voor de bedrijven zelf is het volgens Van Zwieten van belang dat hun werknemers zichzelf niet voorbij lopen. Afgevaardigden van bijna alle banken, advocatenkantoren en andere bedrijfstakken die op de Zuidas zijn gevestigd komen daarom eens in de twee maanden samen voor een lunch. Onder het motto ‘mens wordt weer mens in de eigen organisatie’ is het de bedoeling dat deze bedrijven een financiële bijdrage leveren aan de stichting. ‘Spirituele intelligentie leidt tot meer creativiteit en het openstaan voor anderen’, volgens Van Zwieten. En daar kan de werkgever alleen maar van profiteren.

Vooralsnog is de middagpauzedienst niet erg druk bezocht. Van Zwietens lezing van het kerstverhaal en de invulling van Valentijnsdag waren naar eigen zeggen wel een succes. Zo’n 175 man, het merendeel werkzaam op de Zuidas, kwam luisteren naar zijn 21e eeuwse versie van het kerstverhaal. Afgelopen zaterdag, op Valentijnsdag, hadden dertig ‘young professionals’ zich aangemeld om op stap te gaan met eenzame ouderen uit Amsterdam-Zuid. ‘Eerst gingen ze speeddaten om te bepalen met wie ze de dag zou doorbrengen en vervolgens kregen ze 25 euro om iets leuks te doen. Een ABN Amro bankier had zelfs zijn eigen date hier mee naartoe genomen. Een leuk Valentijns afspraakje.’

In de toekomst hoopt hij ook de dienst op woensdagmiddag aan te passen aan de actualiteit en de belevingswereld van advocaten en bankiers. Maar zolang de opkomst laag blijft, is het nauwelijks de moeite. Hij richt zich nu vooral op de maandelijkse cursus ‘Bijbelen voor beginners’. In twee groepen van vijftien man discussiëren 25 tot 35-jarigen over de betekenis van verhalen uit het Oude Testament. Om de kunst en literatuur beter te begrijpen, waarin deze thema’s vaak worden gebruikt, maar ook om na te denken over hun eigen leven. ‘Het heet Bijbelen voor beginners, zonder te beweren dat je er ooit gevorderd in kunt worden overigens. Dominee Van Nieuwpoort en ik begeleiden het gesprek als een soort Pauw en Witteman. Al die verhalen gaan over mensen, dus al snel worden parallellen getrokken met ervaringen uit ieders eigen leven.’

Hij verwacht niet dat de economische crisis tot meer bezinning zal leiden. ‘Daar zijn wij ook niet op uit. Een crisis kan altijd ontstaan. In je relatie, op je werk, in je gezondheid. Het gaat erom dat je daarmee om leert gaan en op een andere manier naar het leven kijkt. Het is niet zo dat de kerk nu ineens wil toeslaan, nu het economisch slechter gaat. Wij bieden al eeuwen hetzelfde woord aan. De bijbel blijft actueel.’

Na twee studies, een opleiding aan het seminarium, het opbouwen van een eigen bedrijf en het vormgeven van de stichting Zingeving Zuidas, wordt het ook voor Van Zwieten tijd voor wat bezinning. Hij kreeg vorige week het aanbod van uitgeverij Bruna om een boek te schrijven over zijn ervaringen met de stichting en zijn preken ‘nieuwe stijl’. Een mooie gelegenheid voor reflectie.