Jongeren op campagne: "Belachelijk, niet staan met biertje”

Misschien bent u ze al tegengekomen de afgelopen tijd? Druk flyerende politici met aanhang, meestal gehuld in windjack of bodywarmer met daarop prominent het partijlogo.  Deel 1 van een serie over de gemeenteraadsverkiezingen.

Amsterdam – “We delen condooms uit met de tekst: keihard de sociaalste, maar dat is slechts één van de bijdragen die de Jonge Socialisten (JS) leveren aan de campagne van de PvdA in Amsterdam”, zegt Mohammed Mohanwis, voorzitter van de JS. “Wij ondersteunen ook drie Jonge Socialisten die op de kandidatenlijst staan van verschillende deelraden. De Jonge Democraten (JD) duiken gehuld in D66 T-shirt de kroeg in om het gesprek aan te gaan over de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam en de standpunten van D66. De Jongeren Organisatie voor Vrijheid en Democratie (JOVD) in Amsterdam is bezig met het organiseren van een groot lijsttrekkersdebat gericht op jongeren.

ROOD heeft geen speciale acties op touw gezet in het kader van de verkiezingen. “We ondersteunen de SP campagne onder andere door het uitdelen van flyers en het plakken van posters. Verder gaan we door met acties die we normaal gesproken ook voeren zoals de verkiezing van de huisjesmelker van het jaar, die in januari plaatsvindt”, aldus Burcu Eyidogan, contactpersoon van ROOD Amsterdam.

Politieke jongerenorganisaties laten zich doorgaans voorstaan op hun onafhankelijkheid. Alleen Rood, de jongerenafdeling van de SP, is nog onderdeel van de moederpartij. Tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen trekken ze gezamenlijk op met de politieke partijen waaraan ze zijn gelieerd. “Op de JD kan je niet stemmen en onze standpunten komen nauw overeen met die van D66, dus voeren we gezamenlijk campagne om D66 met zoveel mogelijk zetels in de gemeenteraad te krijgen”, zegt Melanie van der Horst, voorzitter van de JD in Amsterdam.

“De JOVD zit samen in het campagneteam met de VVD”, meldt Sebastiaan van Niele, waarnemend voorzitter van de JOVD. De Jonge Socialisten nemen eveneens plaats in het campagneteam van de PvdA Amsterdam. Ook DWARS Amsterdam voert samen met GroenLinks campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. “Wij kiezen daarbij de thema’s uit die bij DWARS passen. DWARS hoort bij GroenLinks, maar we zullen wel ons eigen profiel neerzetten, aldus Socrates Schouten die deel uitmaakt van de kopgroep van DWARS Amsterdam.

Ook de andere politieke jongerenorganisaties leggen in de campagne nadruk op thema’s die zij belangrijk vinden. Punten die in bijna alle campagnes terugkomen: studentenhuisvesting en het nachtleven in Amsterdam. De jongeren willen minder regels in de horeca en verruiming van de sluitingstijden. “Het is toch een belachelijke regel dat je niet met je biertje op het terras mag staan” zegt Van Niele van de JOVD. Ook DWARS is geen voorstander van dergelijke regels,maar wil het thema breder trekken. “Het gaat ons meer om de vrijheid in het gebruik van de publieke ruimte in het algemeen”, aldus Schouten van DWARS. Alleen Micha Lubbers, voorzitter van de JS Amsterdam, geeft aan dit niet zo’n interessant thema te vinden voor de komende verkiezingen.

De meeste jongerenorganisaties hebben geen actief beleid gevoerd om ook het verkiezingsprogramma te beïnvloeden van de partijen waaraan ze zijn gelieerd. “Wij hebben ons eigen gedachtegoed, de VVD is daarvan op de hoogte en doet ermee wat ze goed dunkt” aldus Van Niele. Eyidogan van ROOD: “de SP is al een hele jongerenvriendelijke partij dus het was niet nodig om bepaalde punten in te brengen.”

De JD hebben wel met succes het verkiezingsprogramma beïnvloed. Zij deden acht voorstellen voor aanpassing van het verkiezingsprogramma van D66 Amsterdam, die allen werden aangenomen. Zo pleitten de JD onder meer voor meer controle op, en voorlichting over XTC-pillen in plaats van repressieve maatregelen.

En als de verkiezingen voorbij zijn? “Dan zullen wij D66 weer kritisch volgen in de gemeenteraad om te kijken of ze ook echt doen wat ze tijdens de verkiezingen hebben beloofd”, aldus Van der Horst van de JD.