Geen belangstelling voor starterslening

Amsterdam – De gemeentelijke starterslening blijft slecht presteren in Amsterdam. De regeling maakt het starters mogelijk een huis te kopen van maximaal 318.000 euro, door twintig procent van het aankoopbedrag renteloos te lenen. De starters hoeven bovendien de eerste drie jaar niet af te lossen. Sinds 2007 zijn er door de gemeente vierhonderd leningen verstrekt. De gemeente heeft geld beschikbaar voor 700 aanmeldingen. Dit meldt een woorvoerder van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN).

De woordvoerder van het SVN in Amsterdam wijt het gebrek aan belangstelling aan de hoeveelheid rompslomp die een aanvraag met zich meebrengt. Daar hebben de makelaars en banken geen zin in, zij vertellen de kopers niet van het bestaan van de regel. “En dat is jammer, want nu zijn er veel mensen die een mooier huis hadden kunnen kopen dan ze nu doen.”

De regeling werd in 2007 ingesteld en is de gemeentelijke variant van de landelijke koopsubsidie. Deze is wel populair. Het potje voor de landelijke subsidie zal naar verwachting medio dit jaar leeg zijn.  Aanvankelijk was het verschil tussen de twee subsidieregelingen dat de starterslening in de gemeente Amsterdam alleen gold voor nieuwbouwhuizen. In de zomer van 2009 werd deze regel echter opgeheven.

Een woordvoerder van NVM makelaars laat weten dat intern een campagne is gevoerd om de makelaars zover te krijgen de starterslening aan te raden. Hij twijfelt echter aan het nut van de lening in Amsterdam. “In Amsterdam is een appartementje van 50 vierkante meter al bijna te duur voor de lening.”