Systeem voor subsidiecontrole uitgesteld tot na fusie

Our computers
Image by aranarth via Flickr

Amsterdam –De stadsdelen Geuzenveld-Slotermeer en De Baarsjes zullen pas na de fusie van de stadsdelen in mei werken met een computerprogramma waarin alle subsidies worden ingevoerd en gevolgd. De Amsterdamse Rekenkamer beval de invoering van zo’n subsidievolgsysteem al aan in februari 2006, in het rapport Subsidiëring Welzijnsinstellingen.

Vorig jaar constateerde de gemeentelijke accountantsdienst (ACAM) dat in de stadsdelen Geuzenveld-Slotermeer en De Baarsjes zo’n systeem nog steeds niet was ingevoerd. Hierdoor ontbrak volgens de dienst een duidelijk overzicht van de subsidies die de stadsdelen verstrekken. In een subsidievolgsysteem wordt bijgehouden wie er subsidie aanvraagt en hoe die aanvraag verloopt, ook als er subsidie wordt toegewezen. Het systeem geeft een melding als er iets fout gaat, bijvoorbeeld als de datum verstrijkt waarop het stadsdeel moet reageren op de aanvraag, of als gegevens niet compleet zijn. Een subsidievolgsysteem kost een stadsdeel tot ongeveer 50.000 euro.

Volgens stadsdeelwethouder Coos Hoebe van De Baarsjes wordt in zijn stadsdeel al wel een paar jaar gewerkt met een digitaal systeem, maar dat is geen officieel subsidievolgsysteem. De ACAM kreeg hierdoor over het jaar 2008 geen ‘totaalinzicht’ over de subsidies. Hij weet niet precies waarom de aanbeveling van de Rekenkamer niet eerder is opgevolgd. “In het rapport van de Rekenkamer stonden heel veel aanbevelingen, en aan de meeste dingen hebben we hard gewerkt. We maken nu bijvoorbeeld heldere contractafspraken als er subsidie wordt verstrekt. We hadden dit systeem ook eerder moeten invoeren, maar nu profiteren we er eigenlijk van dat we dat nog niet hadden gedaan. Nu kunnen we het met alle vier de stadsdelen in één keer goed regelen. Er is een systeem gekozen en we zijn al met zijn vieren bezig om de gegevens over te dragen.” Vanaf mei 2010 vormt stadsdeel De Baarsjes met de stadsdelen Oud-West, Bos en Lommer en Westerpark stadsdeel West.

Geuzenveld-Slotermeer fuseert met Osdorp en Slotervaart tot stadsdeel Nieuw-West. “Half mei zullen wij dan ook werken met een geautomatiseerd systeem. Tot die tijd werken we met een subsidieteam. Zij voeren wekelijks overleg en houden elkaar zo op de hoogte”, aldus een woordvoerder. Toch was dit volgens de ACAM niet overzichtelijk genoeg. “We hebben een paar jaar geleden ook al wel een offerte aangevraagd voor het computerprogramma, maar toen werd al vrij snel duidelijk dat we zouden fuseren. Daarom  hebben we de aanschaf uitgesteld. Slotervaart neemt hierin nu het voortouw.”

Fred Coesel, subsidiecoördinator van Slotervaart, bevestigt dit. “Het is beter om dit straks in één keer voor het hele nieuwe stadsdeel te regelen. Anders koopt iedereen nu een eigen systeem en moeten we dat straks samenvoegen.”   In Slotervaart wordt al met het subsidievolgsysteem gewerkt en de ervaringen zijn positief. “Het is erg overzichtelijk, met één druk op de knop weet je welke subsidies zijn verstrekt en hoeveel geld er nog beschikbaar is. Het programma zorgt ook voor standaardisatie, alle subsidies van dezelfde soort worden op dezelfde manier afgehandeld.” Volgens Coesel kan het systeem van Slotervaart gemakkelijk worden uitgebreid na de fusie.

Reblog this post [with Zemanta]

Reacties zijn gesloten