De gevaren achter de online roddeltantes

Op de roddelwebsite mamjo kan iedereen het slachtoffer worden van smaad. Een enkele keer worden er ook bedreigingen geuit. “Je dood staat op je te wachten.”

“Donovan hou je piemel in je broek en blijf weg bij die andere vrouwen.” “Waarom was Marlene niet op het feestje van Claudette?” “Help ik ben zwanger van Ashley of Wilson!” De bezoekers van Arki Noh, een van de drukst bezochte fora van de roddelwebsite mamjo.com, nemen geen blad voor de mond. Het online forum is vooral populair binnen de Surinaamse gemeenschap en alles en iedereen gaat er over de tong.

Een onderwerp dat op dit moment “very hot” is luidt: Wie zijn die vaders die nooit tijd of geld voor hun kinderen hebben?” De namen stromen rap binnen: “Ken er ook zo eentje, had kort iets met een heer die later 5 kids bleek te hebben en voor geen van allen te zorgen. Dames opgelet! R G uit geuzenveld/buitenveldert woont(woonde)nog bij moeders thuis.” Ook wordt er iemand met voor- en achternaam genoemd met de volgende opmerking: “die pedofiel neuk alleen kleine meisjes. Zegt dat hij in jehova getuige kerk zit.”

Online roddelen en pesten. Niet alleen kinderen blijken er het slachtoffer van te worden. Ook volwassenen zijn niet gevrijwaard van de digitale pek en veren. Op fora van de site Mamjo kan iedereen het mikpunt van spot worden, tot doodsbedreigingen aan toe. De politie houdt de roddelsite in de gaten.

De beheerder van Mamjo, die liever anoniem wil blijven, ziet zijn website liever als “een laagdrempelige plek om over van alles en nog wat te keuvelen.” En inderdaad zijn er hier en daar op de site ook informatieve discussies te vinden over gezondheid en relaties, maar het is lang zoeken naar een topic waar niet de woorden “hoer” of “slet” vallen.

Grenzen
Internetsocioloog Albert Benschop wijst op de gevaren van roddels op internet. “Ze hebben meestal een veel grotere impact dan de ouderwetse roddels in de kroeg. Iedereen kan het lezen dus de imagoschade kan enorm zijn. Bovendien is het lastig om te traceren wie de roddel is begonnen. Je weet vaak niet wie achter het pseudoniem ‘repelsteeltje’ schuilt.”

De grenzen van wat wel en niet kan op het internet, zijn echter vaag. “Afgezien van wat er in de wet staat – je mag bijvoorbeeld niet dreigen met geweld of discrimineren – hangt het van de fatsoensnormen van zo’n forum zelf af”, zegt Benschop. “ Veel websites hebben tegenwoordig huishoudelijke reglementen waarin staat wat de normen zijn.” Mamjo kent weinig spelregels. “Het begint met gezond verstand maar bij sommige mensen ontbreekt het daaraan”, zegt de beheerder. “Daar kunnen wij ook niet zoveel aan doen.”

Benschop beaamt dat volgens de wet een beheerder niet verantwoordelijk is voor de inhoud van zijn site. “Hij is wel verplicht berichten te verwijderen als justitie daar om vraagt.” Volgens de beheerder van mamjo, hoeft het nooit zover te komen. “Wij krijgen zo’n 50 verzoeken per dag van bezoekers om een discussie te verwijderen. In 99 procent van de gevallen doen we dat ook.”

Lang niet iedereen maakt zich druk over de roddels die over hem of haar verschijnen op de site. Vepleegster Mariska Hiwat (38) kwam er een tijdje geleden achter dat er een discussie over haar was geopend onder de titel: Wie kent die hoer Mariska Hiwat, dat half Hindoe beest? Hiwat: “Ach, ik vond het niet zo erg. Ik denk vooral dat de mensen die reageerden jaloers waren. Ik ben een halfbloed, dat zien mensen toch vaak als het mooie volk.” Bovendien waren er veel meer mensen die het voor haar opnamen dan die haar zwart maakten: “Ze is een carrièrevrouw …daarom staan mannen in de rij voor haar misschien jullie eigen mannen ook daarom die jaloezie.”

Maar er was ook iemand die vroeg of Hiwat nog in het ziekenhuis werkte en aankondigde haar daar wel eens te zullen verassen. Hiwat doet er luchtig over: “Ik was niet bang dat iemand echt langs zou komen. Mensen schrijven zoveel onzin op die site.” Zij heeft de beheerder ook niet gevraagd om de discussie te verwijderen.

Moordpartijen
Dat de bezoekers van mamjo het soms wel bij het juiste eind hebben, bleek in augustus 2008  toen de crimineel August Adjoeba werd geliquideerd in Amsterdam Buitenveldert. In de aanloop naar zijn dood werd op mamjo al druk gespeculeerd over Adjoeba’s naderend einde. Ene b opende het volgende topic op de site: “august adjoeba aka segebai is bang voor froktoe en boys.” “Sege kan niet over straat want froktoe en zijn mannetjes zoeken hem de hele dag.” Waarop de reacties volgden: “ja ik heb het gehoord hij zoekt de hele dag met een gun.” “Ik heb jullie gezegd………….. zijn kaolo hoofd gaat bossen straks”

Toen Adjoeba op 11 augustus daadwerkelijk werd neergeschoten, werd een nieuw topic geopend waarop Garry Killer het volgende bericht achterliet: “Garry het is je gelukt Segebai te doden je wilde het allang en nu is het gelukt, maar maak je geen zorgen vroeg of laat we krijgen je wel, ik weet dat niet in Amsterdam bent en ook niet in Rotterdam maar je dood staad op je te wachten.”

Politie
De vele discussies op het forum over schiet- en steekpartijen hebben ook de aandacht van de politie getrokken. “Het weblog is zeker bij ons bekend”, bevestigt een woordvoerder van de politie Amsterdam-Amstelland. “We screenen de site wanneer er relevante informatie op staat voor een onderzoek.”

Dit kan bijvoorbeeld zijn als er compositietekeningen of foto’s van verdachten op de site belanden. Deze foto’s mogen alleen naar buiten worden gebracht door de mediapartners van de politie – Opsporing Verzocht, Hart van Nederland, AT5 en RTV Noord-Holland. Maar het gebeurt regelmatig dat andere media met de foto’s aan de haal gaan. “Het is erg ongrijpbaar, maar kan wel waardevolle informatie opleveren.”

Volgens de beheerder van de site is dat niet de enige manier waarop de politie gebruik maakt van de site. “De politie heeft mij al drie of vier keer gevraagd om de IP-adressen te geven van mensen die site schrijven.” Via een IP-adres kan de politie traceren op welke computer het bericht geschreven is en dus ook makkelijker achterhalen door wie het geschreven is.

De beheerder noemt een voorbeeld. “Laatst is er in Zuid-Oost een lichaam gevonden in een afgebrand huis. De persoon bleek al dood te zijn voordat de brand uitbrak. Iemand die op de site schreef, leek daar meer van te weten. Toen klopte de politie bij mij aan voor het IP-adres.”

Hoewel de sitebeheerder weerzin voelt aan politie-onderzoeken mee te werken, zegt hij weinig keus te hebben: “Wij willen geen verlengstuk van de politie zijn, maar als ze met een vordering komen dan moet ik het IP-adres wel geven. Ik zou misschien een advocaat in kunnen schakelen, maar daar heb ik geen geld of tijd voor.”

De woordvoerder van de politie kan niet zeggen of ze specifiek bij deze beheerder IP-adressen hebben opgevraagd maar bevestigt wel dat het opvragen van de computeradressen onderdeel kan zijn van een politieonderzoek. “Dat gebeurt overigens alleen na overleg met de officier van justitie.”  Dat de politie IP adressen opvraagt, blijft overigens ook niet onbesproken op mamjo. Al in 2008 schreef iemand onder de naam popo: “Politie schijnt mamjo ip adressen na te trekken. Er zijn er al een paar opgepakt.” De reacties stroomden snel binnen: “Wat is dit nou voor een Bu#@$it! Dat zeg je allemaal om te denken dat niemand meer hier gaat reageren. Omdat ze een topic over je hebben gemaakt. Me moeder werkt bij de Politie en Politie heeft veel te druk met andere ipv hier beetje ip’s gaan zoeken!” Niet iedereen bleek onder de indruk. “laat ze maar komenn!! koffie staat klaar voor ze;).”