Column: De Dag van het Ondergronds Bouwen

Wekker. Copyright: Reveil matin www.flickr.com
Wekker. Foto: Jacques Fournier www.flickr.com

De zon komt op, een nieuwe dag breekt aan. En dat is altijd wel de dag van iets. Of iemand. De NAP-redactie kiest iedere aflevering ‘de dag van…’ uit en laat hier haar eigenzinnige licht over schijnen.

Amsterdam, 7 jan – Glimlachend kijkt Hugo je aan vanaf zijn poster. Hij draagt een gele helm, heeft een stoere stoppelbaard en er steekt een sigaret achter zijn oor. Als ultieme contradictie ligt in zijn armen een klein zacht beestje, zijn konijn ‘pluisje’. Aandoenlijk.

Hugo is bouwer van de Noord/Zuidlijn en tevens één van de hoofdpersonen in de marketingcampagne van de metrolijn. De Noord/Zuidlijn wil namelijk heel Amsterdam laten weten dat ze blij zijn met bouwer Hugo. En bouwer Johan. En Bram. Ze zijn gek op ál hun bouwers. Personificatie noem je dat: Als je de Noord/Zuidlijn menselijk maakt, zullen Amsterdammers hopelijk al de horrorscenario’s rondom de bouw vergeten.

Waarschijnlijk hoopte een slim marketingmannetje dat de poster van Hugo en zijn konijn binnen no-time door zwijmelende middelbare vrouwen uit bushokjes zou worden gejat. En dat het Noord/Zuidlijn televisiejournaal – een reallife soap over vier bouwers – een gigantisch kijkcijferkanon zou worden. Heel Amsterdam zou gekluisterd aan de televisie zitten om te kijken hoe de bouwers – heel kneuterig in een hol onder de grond- elkaar gedichtjes voorlezen en cadeautjes geven. (‘Al ben je een man van het platteland, van boren heb je heel veel verstand’)

Het leek me dan ook logisch: de ‘Dag Van Het Ondergronds Bouwen’, hoort natuurlijk óók bij de Noord/Zuidlijn. Maar helaas. Die dag schijnt niet zoveel te maken te hebben met de Noord/Zuidlijn. De dag wordt georganiseerd door onder andere het COB en valt ergens in juni 2011.

Best teleurstellend. Amsterdam heeft zo’n dag nodig. Het gros van de Amsterdammers weet nauwelijks iets van de Noord/Zuidlijn af. Ja, het kost veel geld, het bouwen duurt te lang en als ‘ie over acht jaar af is heeft niemand ‘m überhaupt nodig. Dat is ook alles wat ik weet. Maar, net zoals de meeste Amsterdammers, doe ik net alsof ik er wél heel veel verstand van heb. Als het onderwerp ter sprake komt zucht ik af en toe dramatisch en mompel dingen over budgetten en complotten. Vooral de zin ‘waren ze er maar nóóóit aan begonnen hè’, doet het erg goed.

Misschien zou de Noord/Zuidlijn daarom beter alsnog een eigen ‘dag’ kunnen claimen. Een feestelijke dag waarop Amsterdam de bouw van de metrolijn viert. Een dag waar ‘budget’ een verboden woord is, en overal in de stad jolige bouwvakkers met konijnen lopen. En de mijnwerkers uit Chili kunnen dan worden uitgenodigd om een lezing te geven. Dat relativeert de boel zo fijn.

Beter nog: Ze zouden de Dag Van Het Ondergronds Bouwen in juni moeten claimen. Gewoon geruisloos stelen van het COB, en dan hun eigen feestje ervan maken. De Noord/Zuidlijn heeft budgettair immers ook nooit veel moeite gehad met toe-eigenen wat eigenlijk niet van hen is. Natuurlijk moeten ze dan wel iets speciaals doen. Bijvoorbeeld midden op de dag een verrassingsact van de bouwvakkers plannen. Dat die allemaal glunderend hun hesjes uitgooien, en ‘Gelukkige Dag Van Het Ondergronds Bouwen!’ roepen. En dat dan blijkt, als éxtra verrassing, prompt dat de hele Noord/Zuidlijn al afgebouwd is.

Ik denk dat het wel moet lukken. Juni is nog zó ver weg, ze hebben ruim vijf maanden om dat te realiseren. Gewoon even doorbouwen.

Enhanced by Zemanta