Burgemeester vraagt VVD om boerkasteun

Gezichtsbedekkende kleding: de boerka Foto:niomix2008 (Flickr)
Gezichtsbedekkende kleding: de boerka Foto:niomix2008 (Flickr)

Op de borrel van de Amsterdamse VVD maandagavond riep burgemeester Eberhard van der Laan de liberalen op zich tegen het boerkaverbod te verzetten. Veel succes oogst hij daarbij niet.

Amsterdam, 12 jan- Middenin het hol van de leeuw is hij. PvdA’er en burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan is te gast in politiek café Libertijn van de VVD in de Heeren van Aemstel. De aanwezige VVD’ers leggen hem het vuur stevig aan de schenen. Kalmpjes en met veel humor pareert Van der Laan. Soms zet hij zelfs een tegenaanval in. Zoals bij het boerkaverbod, waar Van der Laan mordicus op tegen is.

Het wetsvoorstel tot het boerkaverbod, officieel het verbod op gezichtsbedekkende kleding geheten, is momenteel in de maak bij het kabinet Rutte. De Amsterdamse korpschef Bernard Welten zei vorige week dat hij vrouwen in boerka’s niet zal aanhouden. “99 procent van wat hij zei was zinnig. Maar daarmee ging hij eventjes over de grens”, herhaalt Van der Laan vanavond nogmaals zijn standpunt.

Een vrouw oppakken en vastzetten louter omdat ze een boerka draagt, vindt ook Van der Laan te ver gaan. “Ik roep iedereen van de VVD Amsterdam op om te ageren tegen het verbod en een rationele discussie te starten binnen de partij”, verzoekt Van der Laan de zaal.

‘Boerka is weerzinwekkend’

Zijn oproep lijkt een roep in de woestijn te zijn. Wethouder Eric van der Burg speurt na afloop alle gezichten in de zaal af: niemand van de pakweg tachtig aanwezige Amsterdamse VVD’ers zal naar zijn verwachting gehoor geven aan de oproep. “Ik zal het in ieder geval niet doen”, zegt hij vastberaden. “Maar de naleving moet niet de hoofdprioriteit van de politie zijn.”

“Het dragen van een boerka vind ik weerzinwekkend”, vervolgt de VVD’er. “Het is een vrouwonderdrukkend instrument. Bovendien kun je niet zien wie je voor je hebt en dat raakt de openbare orde en veiligheid.” In verband met dat laatste benadrukt Van der Burg dat het verbod niet slechts gaat over boerka’s, maar over alle gezichtsbedekkende kleding. Dus ook maskers, bivakmutsen en sjaals voor het gezicht.

“In het stembureau waar ik afgelopen jaar voorzitter was, kwamen tweeduizend mensen stemmen. Een daarvan was in boerka gekleed”, vertelt VVD-lid Floris Graziosi. Als lid van de organisatie van café Libertijn staat hij, nu al het werk voor vanavond is gedaan, buiten een sigaret te roken. “Je schrikt je wezenloos als zo’n mevrouw – ik hoop althans dat het een mevrouw was – voor je staat: het idee dat daar ook wel dynamiet onder kan zitten.”

Als voorzitter had Graziosi de taak om iedereen te identificeren. “Die mevrouw eist dan van jou dat het door een vrouw gebeurt, maar alleen ik mocht dat doen als voorzitter.” ‘In de spanning van het moment’ is hij gezwicht en heeft een vrouwelijke collega haar laten identificeren. “Hoe klein zo’n akkefietje ook is, achteraf zeg ik: aan dat soort dingen ga ik niet meer toegeven.”

‘Niet meer dan symptoombestrijding’

In een open samenleving moeten we op zijn minst kunnen zien of we met een man of met een vrouw te maken hebben, stelt de student Europese Studies. “Een boerka is een teken van intolerantie, het getuigt niet van emancipatie. In een open samenleving is het een signaal van: we hebben schijt aan jou.” Gehoor geeft hij niet aan Van der Laan. In plaats daarvan doet hij zelf een oproep. “Tot zelfcorrectie binnen de moslimgemeenschap. De welwillende moslims worden slachtoffer van het gedrag van de boerkadraagsters. Het is aan hen om actie te ondernemen.”

Achterin het café staat Van der Laan inmiddels handen te schudden. “Ik weet niet of de rest van de VVD Amsterdam wel gehoor gaat geven aan mijn oproep. Ik hoop het.” In Van der Burgs uitspraak dat boerka’s ‘weerzinwekkend’ zijn, kan hij zich vinden. “Maar je moet die vrouwen niet arresteren. Je moet zoeken naar een andere manier om boerka’s tot het verleden te maken.” Oppakken is niet meer dan symptoombestrijding, stelt hij. De VVD Amsterdam zal naar zijn verwachting wel degelijk de discussie aangaan met de Tweede Kamer-fractie.

Zelfs al zou de VVD Amsterdam het debat met de fractie aangaan, dan staat de uitkomst daarvan bij voorbaat al vast. “De Tweede Kamer-fractie van de VVD heeft altijd gezegd dat we ons positief opstellen met betrekking tot het verbod. Mits het maar gaat om álle gezichtsbedekkende kleding, dus niet alleen boerka’s”, zegt een woordvoerster van de fractie telefonisch. “Van der Laans oproep lijkt me overbodig. Natuurlijk voeren we het debat rationeel en realistisch. Maar op voorhand zijn we wel voor het verbod.”

Lees ook:

‘Ik wil mijn hoofd soms bedekken, so what?’

Parttime boerkadraagster Sofia Tahri snapt niet waarom iedereen zich zo druk maakt over  gezichtsbedekkende kleding. “Ik vind het gemakkelijk: je hoeft geen make-up op, je doet die boerka aan en je gaat.”  Lees meer

Middenin het hol van de leeuw is hij. PvdA’er en burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan is deze maandagavond te gast in politiek café Libertijn van de VVD in de Heeren van Aemstel. De aanwezige VVD’ers leggen hem het vuur stevig aan de schenen. Kalmpjes en met veel humor pareert Van der Laan. Soms zet hij zelfs een tegenaanval in. Zoals bij het boerkaverbod, waar Van der Laan mordicus op tegen is.

Het wetsvoorstel tot het boerkaverbod, officieel het verbod op gezichtsbedekkende kleding geheten, is momenteel in de maak bij het kabinet Rutte. De Amsterdamse korpschef Bernard Welten zei vorige week dat hij vrouwen in boerka’s niet zal aanhouden. “99 procent van wat hij zei was zinnig. Maar daarmee ging hij eventjes de grens over”, herhaalt Van der Laan vanavond nogmaals zijn standpunt.

Een vrouw oppakken en vastzetten louter omdat ze een boerka draagt, vindt ook Van der Laan te ver gaan. “Ik roep iedereen van de VVD Amsterdam op om te ageren tegen het verbod en een rationele discussie te starten binnen de partij”, verzoekt Van der Laan de zaal.

Zijn oproep lijkt een roep in de woestijn te zijn. Wethouder Eric van der Burg speurt na afloop alle gezichten in de zaal af: niemand van de pakweg tachtig aanwezige Amsterdamse VVD’ers zal naar zijn verwachting gehoor geven aan de oproep. “Ik zal het in ieder geval niet doen”, zegt hij vastberaden. “Maar de naleving moet niet de hoofdprioriteit van de politie zijn.”

“Het dragen van een boerka vind ik weerzinwekkend”, vervolgt de VVD’er. “Het is een vrouwonderdrukkend instrument. Bovendien kun je niet zien wie je voor je hebt en dat raakt de openbare orde en veiligheid.” In verband met dat laatste benadrukt Van der Burg dat het verbod niet slechts gaat over boerka’s, maar over alle gezichtsbedekkende kleding. Dus ook maskers, bivakmutsen en sjaals voor het gezicht.

“In het stembureau waar ik afgelopen jaar voorzitter was, kamen tweeduizend mensen stemmen. Een daarvan was in boerka gekleed”, vertelt VVD-lid Floris Graziosi. Als lid van de organisatie van café Libertijn staat hij, nu al het werk voor vanavond gedaan is, buiten een sigaret te roken. “Je schrikt je wezenloos als zo’n mevrouw – ik hoop althans dat het een mevrouw was – voor je staat: het idee dat daar ook wel dynamiet onder kan zitten.”

Als voorzitter had Graziosi de taak om iedereen te identificeren. “Die mevrouw eist dan van jou dat het door een vrouw gebeurt, maar alleen ik mocht dat doen als voorzitter.” ‘In de spanning van het moment’ is hij gezwicht en heeft een vrouwelijke collega haar laten identificeren. “Hoe klein zo’n akkefietje ook is, achteraf zeg ik: aan dat soort dingen ga ik niet meer toegeven.”

In een open samenleving moeten we op zijn minst kunnen zien of we met een man of met een vrouw te maken hebben, stelt de student Europese Studies. “Een boerka is een teken van intolerantie, het getuigt niet van emancipatie. In een open samenleving is het een signaal van: we hebben schijt aan jou.” Gehoor geeft hij niet aan Van der Laan. In plaats daarvan doet hij zelf een oproep. “Tot zelfcorrectie binnen de moslimgemeenschap. De welwillende moslims worden slachtoffer van het gedrag van de boerkadraagsters. Het is aan hen om actie te ondernemen.”

Achterin het café staat Van der Laan inmiddels handen te schudden. “Ik weet niet of de rest van de VVD Amsterdam wel gehoor gaat geven aan mijn oproep. Ik hoop het.” In Van der Burgs uitspraak dat boerka’s ‘weerzinwekkend’ zijn, kan hij zich vinden. “Maar je moet die vrouwen niet arresteren. Je moet zoeken naar een andere manier om boerka’s tot het verleden te maken.” Oppakken is niet meer dan symptoombestrijding, stelt hij. De VVD Amsterdam zal naar zijn verwachting wel degelijk de discussie aangaan met de Tweede Kamer-fractie.

Zelfs al zou de VVD Amsterdam het debat met de fractie aangaan, dan is de uitkomst daarvan op voorhand al zo goed als zeker bekend. “De Tweede Kamer-fractie van de VVD heeft altijd gezegd dat we ons positief opstellen met betrekking tot het verbod. Mits het maar gaat om álle gezichtsbedekkende kleding, dus niet alleen boerka’s”, zegt een woordvoerster van de fractie telefonisch. “Van der Laans oproep lijkt me overbodig. Natuurlijk voeren we het debat rationeel en realistisch. Maar op voorhand zijn we wel voor het verbod.”

Enhanced by Zemanta

Reacties zijn gesloten