Middeninkomens Amsterdam benadeeld op huurmarkt

Sociale huurwoningen, Amsterdam Sloterdijk. Foto: CorporatieNL, www.flickr.com
Sociale huurwoningen, Amsterdam Sloterdijk. Foto: CorporatieNL, www.flickr.com

Amsterdam, 12 jan – Amsterdam is met een gemiddelde huurprijs van 16,30 euro per vierkante meter de duurste plaats in Nederland om een vrije sectorwoning te huren. Dat meldt Pararius.nl – een van de drie grote aanbodsites voor particuliere huurwoningen – die gisteren haar jaarcijfers bekendmaakte. Volgens algemeen directeur van Pararius.nl, Jasper de Groot, vallen vooral de middeninkomens in 2011 “tussen wal en schip”.

“De huurprijzen in Amsterdam zullen dit jaar door de 90-procentregeling iets gaan stijgen, omdat er meer druk komt op de vraag naar vrije sectorwoningen”, voorspelt De Groot. Vanaf 1 januari 2011 moeten woningcorporaties van de Europese Commissie 90 procent van hun vrijkomende sociale huurwoningen beschikbaar stellen aan mensen met een bruto jaarinkomen onder de 33,614 euro.

“De middeninkomens vallen hierdoor tussen wal en schip”, aldus De Groot. “De huurmarkt in de vrije sector wordt bediend door particulieren die koopwoningen verhuren. En de huurprijzen van deze woningen beginnen vaak vanaf duizend euro per maand door hypotheeklasten. Dat is net iets te duur voor de middeninkomens tussen de 34 en 40 duizend euro.”

De Groot ziet een rol weggelegd voor de woningcorporaties in Amsterdam om zich meer op deze doelgroep te richten. Volgens een woordvoerder van woningcorporatie Ymere is zij al bezig om de nadelige gevolgen voor deze groep mensen te verzachten. “Voorlopige ideeën zijn om gratis adviezen te geven over het kopen van een woning of om koopwoningen om te zetten in vrije sector huurwoningen.”