Studentenorganisaties hoopten op vreedzaam protest

De LSVb-ordedienst begeleidt studenten naar het Centraal Station
De LSVb-ordedienst begeleidt studenten naar het Centraal Station

Den Haag, 21 jan – Na de landelijke studentendemonstratie op het Malieveld in Den Haag brak vanmiddag op het Binnenhof en voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap onrust uit. De landelijke studentenorganisaties hadden gehoopt op een vreedzaam protest.

“De studentenorganisaties zetten in op een vreedzaam protest, omdat we denken dat we met een positief signaal zoveel mogelijk mensen kunnen overtuigen”, vertelde Lodewijk Berkhout, voorzitter van de Algemene Studenten Vereniging Amsterdam (ASVA), eerder vandaag.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) had – in samenwerking met de aanwezige studentenorganisaties – zelf een ordedienst van vierhonderd man opgezet. Studenten die zich hiervoor hadden aangemeld werden in een blauw hesje gehesen en stonden in contact met de politie. “Wij spreken mensen aan op ongepast of agressief gedrag en begeleiden ze na het protest zo veilig mogelijk naar de stations”, vertelde de Amsterdamse student Logistiek Serge.

De studenten protesteerden onder meer tegen de kabinetsplannen om het collegegeld voor langstudeerders met 3000 euro te verhogen. De onrust ontstond toen het Malieveld leegstroomde en groepen studenten zich naar de binnenstad begaven.