VU zet voorgenomen bezuinigingen door

De Vrije Universiteit (VU) Amsterdam voert ondanks de protesten van Actiegroep Titanic toch bezuinigingen door op de Faculteit Aard- en Levenswetenschappen. Dat meldt de universiteit vanavond op haar website. In totaal wordt 2,8 miljoen euro bezuinigd op drie afdelingen, waaronder de opleiding Aardwetenschappen. De universiteit schrapt 40 arbeidsplaatsen.

Actiegroep Titanic, opgezet door studenten van de faculteit, protesteert al maanden tegen de bezuinigingen. Maandag bezette een groep studenten vier uur lang de gang van het College van Bestuur in het hoofdgebouw van de VU. Enkele aardwetenschappers gaven hier vervolgens hoorcolleges. In december organiseerde de actiegroep al een stilteprotest na de afscheidsceremonie van College van Bestuur-voorzitter René Smit. “Kennelijk trekken onze protesten niet de aandacht”, zegt Evy Kalker van Actiegroep Titanic. “We zijn ontzettend boos over dit besluit; het bestuur heeft wederom niet geluisterd.”

Volgens de Raad van Bestuur verdwijnen er ondanks de bezuinigingen geen opleidingen. Daarmee is Kalker het oneens. “De bezuinigingen zijn de doodsteek voor de opleiding Aardwetenschappen. De rek is er nu al uit. Het aantal studenten is tussen 2002 en 2012 verdubbeld. In dezelfde periode nam het aantal fte’s van wetenschappelijk personeel af met 35 procent, zo’n 20 fte’s. We kunnen niet nog meer personeel missen.

De VU kondigde de bezuinigingsplannen eind november aan. De faculteit zou kampen met een structureel geldtekort, onder andere doordat de personeelskosten zouden zijn gestegen.

De actiegroep legt zich niet bij het besluit neer. Kalker: “We denken na over nieuwe acties die wél de aandacht trekken.”

Woensdag verschijnt op NAP Nieuws een interview met Evy Kalker. De VU was vanavond niet bereikbaar voor commentaar.