Marceline van Furth aanvaardt hoogleraarschap VU

Image by VU
Image by VU

Amsterdam – Kinderarts en infectioloog Marceline van Furth heeft gisteren in de aula van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam haar benoeming tot hoogleraar op twee verschillende leerstoelen aanvaard. Ze werd hoogleraar in de kindergeneeskunde bij het VU Medisch Centrum, en ze aanvaardde de Desmond Tutu leerstoel. In deze tweede functie zal ze zich richten op de behandeling van hersenvliesontsteking bij kinderen in Zuid-Afrika.

Van Furth richtte het Kinder Infectieziekten DiagnoStisch centrum (KIDS) op binnen het VUMC in 2008. Hier kunnen zowel ouders als medici  terecht met vragen over infectieziekten bij kinderen. Daarnaast worden kinderen die nog kampen met de gevolgen van een infectie hier behandeld, zoals doofheid na een hersenvliesontsteking. In haar aanvaardingstoespraak legde Furth gisteren aan de hand van de metafoor van het circus uit hoe dit centrum te werk gaat. Kinderen zijn als koorddansers, die van het koord vallen, dat wil zeggen een infectie oplopen, als ze om een bepaalde reden uit balans raken.

Van Furth sprak ook over het werk dat KIDS doet in samenwerking met het Desmond Tutu tuberculose centrum, vernoemd naar nobelprijswinnaar Desmond Tutu, om hersenvliesontsteking tegen te gaan in de arme buitenwijken van Kaapstad in Zuid-Afrika. Deze samenwerking vloeit voort uit de instelling van de Desmond Tutu Leerstoel aan de VU in 2007. Van Furth is de vijfde hoogleraar die deze leerstoel bekleedt. De VU hoopt met deze leerstoel de wetenschappelijke samenwerking tussen Nederland en Zuid-Afrika te stimuleren.

Reblog this post [with Zemanta]

Reacties zijn gesloten