Nieuwbouwplannen VU komen dichterbij

1857456628_9f75686c39AMSTERDAM, 20 feb. De gemeente Amsterdam en de Vrije Universiteit tekenen binnen twee maanden een samenwerkingsovereenkomst waarin de nieuwbouwplannen verder worden uitgewerkt. Dat zegt een woordvoerder van de Vrije Universiteit. Op basis van deze overeenkomst wil de VU een nieuw gebouw realiseren aan de overkant van de Boelelaan waar nu volkstuintjes liggen. De samenwerkingsovereenkomst is een uitwerking van de intentieovereenkomst die in november werd getekend.

Het nieuwe gebouw moet het Wis- en Natuurkundegebouw vervangen, zei rector-magnificus René Smit op een bijeenkomst vorige week op de VU. Het bètagebouw moet al jaren worden gerenoveerd. Het nieuwe gebouw zal maximaal vijftien verdiepingen tellen. De bouw begint op z’n vroegst in 2011. Het Kritisch Medewerkersplatform is bang dat er in de nieuwbouw te weinig plek is voor laboratoria. Het Platform ziet meer in samenwerking met de bètafaculteiten van de UvA in het Science Park. Volgens een woordvoerder van de VU staat het College van Bestuur open voor alle ideeën.

De VU investeert circa 600 miljoen euro in de nieuwbouw. Volgens Smit kost renovatie nog meer dan nieuwbouw. Het onderhoud van de huidige gebouwen is namelijk ook kostbaar: ongeveer tien procent van de VU-begroting. Dat percentage mag niet oplopen. De nieuwbouw mag niet ten koste gaan van onderwijs en onderzoek. De VU wil de nieuwbouw betaalbaar houden door op zoek te gaan naar financiering vanuit het bedrijfsleven. Ook wil de VU ‘flexibel’ omspringen met de ruimte in het nieuwe gebouw: collegezalen moeten bijvoorbeeld makkelijk te verhuren zijn als congreszaal.

Smit sluit niet uit dat ook het hoofdgebouw van de VU binnen tien jaar wordt vervangen door nieuwbouw. Studenten vinden dat het gebouw behouden moet blijven, omdat het een monument is, zo berichtte het Parool eerder deze week.

Smit hoopt verder dat er op de Zuidas zo’n 3000 studentenwoningen komen. Ook ziet hij graag appartementen voor buitenlandse onderzoekers. De ruimte die beschikbaar is voor woningbouw is echter beperkt. Deze plannen worden niet opgenomen in de samenwerkingsovereenkomst, aldus de woordvoerder.