Voor vrouwen die willen klussen

Onhandige vrouwen hoeven niet meer te wachten op hun vriend, buurman of zwager om een plankje op te hangen, een lamp aan te sluiten of de computer te repareren. Femtech organiseert klusworkshops speciaal voor vrouwen.

Kim (l) en Claire houden het eindresultaat van de workshop omhoog: een plankje gemonteerd op een blok celbeton. met
Kim en Claire (r) houden het eindresultaat omhoog: een plankje gemonteerd op een blok celbeton.

Amsterdam, 28 jan – Het oude schoolgebouw in de Staatsliedenbuurt doet koud aan. De houten vloer is bedekt met verfspatten en tegen de afgebladderde muren staat een tafel vol boormachines, planken en betonblokken. Straks begint hier de workshop ‘Ophangen en bevestigen’. “Vandaag leren de vrouwen een plankje ophangen”, zegt Francisca van Hoefen (54), oprichtster van Femtech. “In huis zijn er altijd klusjes, maar veel vrouwen hebben niet de know-how en er is niet altijd iemand in de buurt om te helpen.”

Van Hoefen studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam, maar leerde pas klussen als beeldend kunstenaar en kraker. “Met de eigenaar van het pand had je meestal een gentlemen’s agreement. Je mocht er werken en wonen, maar dan moest je zelf onderhoud verrichten. Gaandeweg leer je het dan wel.” Met Femtech wil Van Hoefen haar kennis doorgeven. Vorig jaar begon ze met de workshops.

“Vrouwen willen wel dingen weten over klusjes in huis, maar het wordt vaak onduidelijk uitgelegd. In deze workshop kunnen vrouwen op een laagdrempelige manier leren klussen. Zo zijn ze niet meer van anderen afhankelijk.” Van Hoefen ziet zichzelf niet als een emancipator. “Ik vind niet dat alle vrouwen moeten kunnen klussen, maar als ze het willen, moet er wel een prettige plek voor zijn.”

Jong en oud

Femtech organiseert verschillende workshops, zoals ‘Hardware crash’ waarin vrouwen computeronderdelen leren herkennen en vervangen. “In mei begint de workshop ‘sanitair’”, vertelt Van Hoefen. “Daarin leer je een kraan vervangen, de waterleiding aansluiten en koperen waterleidingen solderen.”

Cursisten Meggy (53), Joke (56) en Tineke (54) komen binnen en stellen zich voor. Ze hebben alle drie 45 euro betaald voor deze middag. “Er komen gemiddeld vijf a zes personen per workshop”, vertelt Van Hoefen. “Het zijn jonge vrouwen die balen dat ze het zelf niet kunnen, 30’ers met een nieuw huis, oudere gescheiden vrouwen of vrouwen die hun partner of ouders hebben verloren.”

De zusjes Kim (21) en Claire (23) kregen de workshop cadeau voor Sinterklaas. Ze wonen inmiddels op zichzelf en daarom vond hun moeder de workshop wel een goed idee. “Ik heb nog nooit een boormachine gebruikt. Ik houd altijd de stofzuiger vast”, vertelt Kim tijdens een voorstelrondje. “We bellen altijd onze vader of oom”, vult Claire aan. “Maar dat vind ik zielig voor ze. Zij zijn ook druk.”

Perfectionistische vrouwen en grappende mannen

Dat veel vrouwen klussen moeilijk vinden ligt deels aan henzelf, zegt Van Hoefen. “Vrouwen zijn heel perfectionistisch. Ze zetten niet zomaar een boor tegen de muur om een schilderij op te hangen. Het moet in een keer goed zijn. Mannen zijn daarentegen meer van trial-and-error. Als een vrouw vindt dat het schilderij scheef hangt, zegt de man vaak: ‘Hij hangt toch?’. Mannen zijn gewoon makkelijker wat dat betreft.”

Mannen zijn volgens Van Hoefen ook veel competitiever dan vrouwen. “Daarom geef ik geen gemengde workshops. In het bijzijn van mannen vertellen vrouwen niet ongegeneerd over hun klusproblemen. Ik merk dat vrouwen zich minder prettig voelen, omdat mannen vaak flauwe grapjes maken en niet serieus omgaan met vragen. Daarom zijn ook alle docenten vrouw.”

Boortjes, pluggen en boormachines

De vrouwen raken gewend aan de boormachines.

Docente Dory van Noort (57) is inmiddels aangeschoven. Ze werkt – net als alle andere cursusbegeleiders van Femtech– op freelancebasis en is decorbouwer van beroep. In twee uur tijd vertelt Van Noort alles wat er te weten valt over boortjes, pluggen, muren en boormachines. Na een langzame start met veel vragen komen de cursisten op gang. “Ik heb geen universeel boortje nummer 8 in mijn bakje”, zegt Claire gedecideerd. Van Noort neemt een kijkje. “Je hebt gelijk. Heel goed.”

“Hebben jullie allemaal haarelastiekjes?”, vraagt Van Hoefen als iedereen halverwege de cursus een boor oppakt. “Als je boort moet je altijd oppassen dat je haar niet in de motor komt. Let ook op kettinkjes, sjaaltjes en wapperende mouwen.” Intussen legt Van Noort grote houtblokken op tafel. “Probeer maar”, zegt ze. “En onthoud: als het boortje naar links draait gaat hij eruit, naar rechts erin. Lefty loosy, righty tighty.

Dan beginnen de boren te draaien. Het oogt allemaal een beetje onwennig en sommigen schrikken van de kracht van de boormachine. “Jij bent de baas over de machine”, roept Van Hoefen boven de herrie uit. “Vergeet dat niet!”

Enhanced by Zemanta

Reacties zijn gesloten