De stem van…

Foto: Rick Kwekkeboom
Foto: Rick Kwekkeboom

Lees in ’De stem van…’ elke week hoe een Amsterdammer denkt over de Provinciale Staten. Op wie gaan ze stemmen bij de verkiezingen van 2 maart 2011? Deze week Rick Kwekkeboom (24) actief bij CDJA, de jongerenafdeling van het CDA.

Jij gaat vast stemmen.

“Ja. Op het CDA. Gewoon de lijsttrekker, ik heb geen voorkeur.”

Waarom stem je?

“De mensen in de Provinciale Staten mogen weer de Eerste Kamer kiezen. Als daar na de verkiezingen een meerderheid van de oppositie zit dan hebben we vier jaar weggegooid van het huidige regeringsbeleid. Dat zou zonde zijn.”

Waar komt je enthousiasme voor politiek vandaan?

“Daar zit de macht. Ik bedacht me laatst dat het zorgwekkend is hoe weinig mensen er om geven waar we heen gaan met ons land. Dus besloot ik me toen te interesseren voor politiek. Want als je het ergens niet mee eens bent, moet je het veranderen.”

Heb je nu ook last van zendingsdrang?

“Nee. Als mensen de visie op het CDA leuk vinden moet ze er wel voor gaan. Maar ik ga ze niet overtuigen dat het CDA geweldig is.”

Jij vindt ze wel geweldig?

“Ja dat wel. Ik geloof er in, maar wie ben ik dan om anderen te vertellen wie ze moeten stemmen. Dat vind ik zo arrogant. Komt ook niet overeen met mijn visie op politiek, ik vind dat mensen zelf verantwoordelijk moeten zijn. Ik ben christelijk, maar stem bijvoorbeeld ook geen ChristenUnie omdat die weer te veel gefocust zijn op eigen waarden en normen. Die willen ze opdringen aan rest van de wereld. Zoals die discussies rond abortus of homofielen mensen. Het CDA is daarin veel vrijer.”

Ga je mee campagne voeren?

“Ik ga meedenken over de campagne in een denktank. Nou ja, ik was laatst op een borrel en toen vroegen ze of ik mee wilde doen. Toen zei ik ja. Maar moet nog besluiten hoe actief ik daadwerkelijk ga zijn.”

Wat zijn jouw ideeën van een goede campagne?

“Vooral zichtbaar zijn en zorgen dat je verhaal goed is.”

Dat is wel een beetje cliché.

“Oke, dat klopt. Maar ik weet niet of ik zoals PvdA langs de deuren zou gaan. Ik vond het wel heel cool hoe Eurlings dat ooit deed. In zijn geboorteplaats ging hij met een gehuurde vrachtwagen met een zelfbedachte leus rondrijden. Op die manier schaarde hij iedereen achter zich. Zelf zou ik dat niet doen. Maar ik hoef dan ook geen campagne te voeren voor mezelf.”

Zou je niet verkiesbaar voor de provincie willen zijn?

“Op dit moment niet. Ik woon nog maar vier maanden in Amsterdam, dus heb nog niet veel binding met de provincie. Ik weet nog niet zoveel van het beleid af, terwijl dat wel belangrijk is. Je kunt niet weten welke kant je op wilt, als je niet weet waar je vandaan komt. Over elk dossier wat er ligt is al heel lang vergadert en nagedacht. Als je die geschiedenis niet kent sla je de plank mis. Ervaring is onontbeerlijk om te besturen.”