'Egypte heeft aandacht hard nodig'

Massale demonstraties in Cairo, Egypte
Massale demonstraties in Cairo, Egypte

De revoltes in het Midden-Oosten en de massale demonstraties waren afgelopen maandagavond het onderwerp van het politiek café van GroenLinks. “De Egyptenaren moeten juist nu ervaren dat democratie wel ergens op slaat.”

We volgen de revolte in Egypte als een theaterstuk, vindt Fenna Ulichki. “Het moet heftig en indrukwekkend zijn, maar op een gegeven moment zijn we het zat en willen we een goed einde,” aldus het raadslid voor GroenLinks en woordvoerder Diversiteit. Ulichki zegt dat ze haar laptop de afgelopen weken onafgebroken op haar schoot heeft gehad. Ze volgt alles via internet.

Maandagavond ging Ulichki in gesprek met de drie journalisten Hasnae Bouazza (onder andere commentator voor Vrij Nederland), Julie van Traa (voormalig correspondent van Noord-Afrika) en de Tunesische Fathi Mourali. Ook wethouder Andree van Es (GroenLinks, Diversiteit) is aanwezig. Ze praten over de revoltes in het Midden-Oosten en de massale demonstraties van afgelopen weken. Maar de belangstelling voor vanavond valt verre van ‘massaal’ te noemen. “Is dit de opkomst?” vraagt een meisje terwijl ze verbaasd haar blik door het vrijwel lege café PS96 laat gaan.

“Op Tahrir plein staan nog steeds duizenden demonstraten, maar in Nederland verslapt de aandacht merkbaar,” zegt Fouad Sidala terwijl hij aan de bar staat. Hij is aan deze avond verbonden als officiële ‘twitteraar’ en zal in naam van de sprekers regelmatig updates over de avond het internet opslingeren. “Op straat wordt er nog veel over gesproken en het leeft bij mij”. Hij wijst uitdrukkelijk op zichzelf. “Maar verder gebeurt er weinig. De media hebben het al weer over Julian Assange en Geert Wilders. Vandaag werd het proces van Wilders live uitgezonden en kregen de demonstranten nauwelijks aandacht.” Sidala vindt het begrijpelijk dat er minder over Egypte in de media bericht wordt. “Maar zo lang de media iets bespreekt, vinden mensen het interessant. Het is dus aan ons om de Egyptische revolte levend te houden in bijvoorbeeld sociale media als Twitter, zodat de aandacht niet verslapt.”

En Egypte heeft die aandacht hard nodig, vindt Sidala. “Juist nu Egypte aan de vooravond staat van hervormingen. Veel dingen worden niet in het nieuws besproken, maar zijn wel belangrijk om te weten. Neem bijvoorbeeld Mubarak, die tijdens de protesten het salaris van ambtenaren met vijftig procent verhoogde. En warempel dat geld was er opeens, terwijl hij eerder zei dat de staatskas leeg was.” Sidala vraagt zich af waar dat geld vandaan komt en wat hij nog meer heeft achtergehouden. “Er gaan geruchten dat hij 80 miljard bezit, dat geeft hem veel invloed. Daarom moeten we echt op de situatie blijven letten.”

“Er is momenteel geen enkele politicus die een goed leider zou kunnen zijn”, zegt iemand uit het publiek. “Of in ieder geval niet een minder kwaadaardig politicus dan wat Egypte nu heeft. Ik ben als de dood dat de verkeerde persoon opstaat en met al zijn charisma in het machtsvacuüm springt.” Wat moet er dus met Egypte gebeuren? Deze vraag houdt elke spreker vanavond bezig. Spreker Fathi Mourali dicht een grote rol toe aan een sterke oppositie. “In Yemen zie je dat dit mensen verenigt. En dat is een goede basis die ook voor minder geweld zorgt.” Het Westen mag zich in ieder geval niet te veel bemoeien met Egypte, vinden alle sprekers. “In een democratie heeft iedereen recht op een stem. Als de Egyptenaren de Moslimbroeders in hun regering willen dan soi. Laat ze maar verantwoordelijkheid nemen”, zegt Fenna Ulichki. Wél vinden de sprekers dat er onafhankelijke waarnemers naar de verkiezingen gestuurd moeten worden. Zij moeten er voor zorgen dat de uitslag door het regime serieus genomen wordt. Journaliste Julie van Traa: “De Egyptenaren moeten juist nu ervaren dat democratie wel ergens op slaat.”

“De kranten staan vol met de revolte in Egypte”, zegt wethouder Andree van Es. “Maar die aandacht wordt tot nu toe nog veel gedreven door de angst voor moslimfundamentalisme. ‘Als het maar geen tweede Iran wordt’, lijken veel mensen te denken. Maar we moeten een laagje dieper proberen te kijken. In Egypte eisen mensen meer vrijheid en minder corruptie. Mensen hebben recht op onze steun en aandacht, want ze trotseren veel.” De beelden van het volle Tahrir plein hebben iedereen verrast, zegt Fenna Ulichki na afloop van de avond. “Door satelliet tv en internet is er veel contact tussen Nederland en Egypte. Het wordt langzaam bij iedereen duidelijk dat het hier niet gaat om een stel moslim die rellen, maar om een stel mensen die opstaan voor hun vrijheid.”