De stem van…

Mark van Dongen: "Je kunt je afvragen of de Provinciale Staten wel belangrijk zijn" foto: Mark van Dongen
Mark van Dongen: "Je kunt je afvragen of de Provinciale Staten wel belangrijk zijn" foto: Mark van Dongen

Lees in ‘De stem van…’ elke week hoe een Amsterdammer denkt over de Provinciale Staten. Op wie gaan ze stemmen bij de verkiezingen van 2 maart 2011? Deze week Mark van Dongen (55), nummer dertien op de kandidatenlijst van de SP.

Kunt u uitleggen wat de Provinciale Staten doen en waarom ze belangrijk zijn?
“Ze houden zich vooral bezig met milieu en openbaar vervoer. Daarnaast coördineren ze veel zaken tussen gemeentes.

Je kunt je afvragen of ze wel belangrijk zijn. Ik vind van niet. Op zich ben ik niet tegen een bestuurslaag tussen de gemeente en het Rijk, maar er zijn betere structuren denkbaar dan de provincie.”

Zoals?
“Je moet meer kijken naar logische regio’s, bijvoorbeeld het Gooi of Noord-Noord-Holland. Die hebben geheel eigen problemen die een eigen aanpak vereisen. En Amsterdam is eigenlijk weer een soort provincie op zich met zijn stadsdelen.

En het is irritant dat er nog veel uitzonderingen zijn op de regionale indeling, zoals voor de Waterschappen en de politieregio’s. De laatste tijd denk ik vaak dat het veel logischer zou zijn om de ‘provincielaag’ te laten samenvallen met de politieregio’s.”

Dus u stelt zich kandidaat voor een orgaan waar u eigenlijk op tegen bent?
“Ik ben er inderdaad heel kritisch over. Maar een verandering kun je ook van binnenuit teweeg brengen. Zoals het nu is, zou ik de provincie liever opheffen. Zolang ze er nog zijn, kun je er echter ook heel mooie dingen doen.

Het grappige is dat ik ook acht jaar SP-fractievoorzitter van het stadsdeel Zeeburg ben geweest, terwijl ik ook tegen de stadsdelen ben. Amsterdam is als stad een logische bestuursregio, die moet je niet opdelen in stadsdelen.”

U staat nummer dertien op de lijst. De grootste partij op dit moment, de VVD, heeft dertien zetels.
“De leden zitten er voor vier jaar, dus er kan van alles gebeuren waardoor SP-leden eruit moeten, bijvoorbeeld vanwege een ziekte. Ik hoop natuurlijk niet dat dit gebeurt, maar ik zou het heel leuk en spannend vinden om erin te komen. Maar ik ben realistisch genoeg om te beseffen dat dit zo goed als zeker niet gaat gebeuren.”