Amsterdam door de ogen van een buitenlandse correspondent: Tunesie

Kaled_Chouket_1

Wat voor beeld hebben buitenlanders van Amsterdam? NAP vroeg het aan diegenen die dat beeld mede bepalen: buitenlandse correspondenten in Nederland.

Amsterdam, 15 feb – Khaled Chouket (41) is correspondent voor het Tunesische magazine Al Masir en auteur van verschillende Arabische boeken. Hij komt uit Tunesië en woont vijftien jaar in Nederland. Omdat hij zich tijdens de Arabische revoluties vorige week in Tunesië bevond, deze keer een kort interview via een e-mail:

Wat bericht u zoal over Amsterdam?

“Ik schrijf over Arabische festivals, concerten, tentoonstellingen en over de activiteiten van politici met een Arabische islamitische achtergrond zoals  Ahmed Marcouch. Maar ook andere dingen zijn aantrekkelijk voor Arabische lezers om te lezen, bijvoorbeeld coffeeshops, de Wallen, het Joodse Museum en een interview met de voormalige burgemeester Cohen.”

Wat is het beeld van Amsterdam in Tunesië?

“Amsterdam is volgens de meeste Tunesiërs hetzelfde als ‘Holland’, de andere steden zijn minder bekend. Amsterdam is voor Tunesiërs een Europese moderne stad.”

Hoe verschilt dat beeld met uw beeld van Amsterdam?

“Voor mij is Amsterdam meer dan dat, het is de meeste liberale stad ter wereld. In Amsterdam kun je gewoon leven zonder taboes. Er zijn veel minder drempels leven wat betreft relegie, cultuur, en sex. Je kan over alles praten en alles uitproberen.”

Is het imago van Amsterdam in Tunesië veranderd?

“Ja, een beetje. Misschien is het minder liberaal geworden, mensen horen over de acties van extreem rechts en de toespraken van Geert Wilders.”