“Gefeliciteerd joh, ouwe mazzelpik! Hebben jullie ’t gewoon alweer geflikt!”

CIGO John en Wim
Sigarenzaak Cigo in Osdorp (vóór de jackpotknaller). Foto: Cigo

Bij de oudejaarstrekking van afgelopen weekend viel het prijswinnende miljoenenlot wederom in Osdorp. Wat is het geheim van winnende  sigarenzaak Cigo?

AMSTERDAM, 6 januari – Veel tijd om vragen te beantwoorden heeft hij niet. Het is druk in sigarenwinkel Cigo op het Osdorpplein in Amsterdam, waar afgelopen week het winnende staatslot van 14,1 miljoen euro werd verkocht. Mede-eigenaar John Monnik is de drukte wel gewend. Het is niet de eerste keer dat hij klanten prijzen ziet winnen en zijn zaak staat al jaren in de staatsloterij-top vier van de beste verkooppunten van Nederland. Dit komt vooral door het positieve imago van de zaak.

Het kan geen passant in Osdorp ontgaan dat deze winkel het winnende lot van de oudejaarstrekking heeft verkocht. Op het raam staat in grote blauwe cijfers het bedrag van de jackpot, met alle nullen erachter. Daaronder hangen posters. “Hier gevallen: De jackpot van 14,1 miljoen euro op Boulevardspel ‘P’. Ruim zestig winnaars worden gefeliciteerd met hun prijs (min. 1,4 ton per persoon)!” De anonieme winnaars hadden zich ingeschreven voor het Boulevardspel. Hierbij kopen mensen voor de prijs van één lot een aandeel in een pakket van honderd loten, van alle eindcijfers één. De winst wordt vervolgens onder de deelnemers verdeeld.

John Monnik heeft al eerder prijswinnende loten verkocht. Afgelopen oktober wonnen twee mensen ieder honderdduizend euro. “Dat waren individuele loten, het leuke aan de jackpot van afgelopen weekend is dat je zo veel mensen in één klap blij kunt maken.” Monnik wordt onderbroken door een oudere man die hem op zijn schouder tikt. “Gefeliciteerd joh, ouwe mazzelpik! Hebben jullie ’t gewoon alweer geflikt, ongelofelijk zeg!” “Ja, gewoon mazzel, hè?”, zegt Monnik.

Volgens David Selier, persvoorlichter van de Staatsloterij, is het niet uitsluitend een kwestie van geluk hebben. “Het heeft veel te maken met de manier waarop een zaak reageert als een klant iets wint”, zegt hij. De top vier van de beste verkooppunten is al jaren hetzelfde. De nummer een is de Primerazaak van John Kosterman in Zwolle. Kosterman noemt zichzelf “de geluksmakelaar”. “Er komen mensen uit heel Nederland bij hem een staatslot kopen”, aldus Selier. “Deze winkel is rustig gelegen, maar iedere keer als iemand iets wint, komt het in de pers. Kosterman zorgt er actief voor dat veel mensen het te weten komen.”

Ook Monnik merkt dat een winnend lot goed is voor de zaak. Sinds de jackpot van afgelopen weekend loopt het storm in het kleine winkeltje. “De eerste tien dagen van januari zijn altijd druk, maar nu is het wel heel extreem.” De winst van anderen stimuleert mensen om zelf ook een lot te kopen. “Er is nu vooral interesse voor het Boulevardsysteem. Dat komt ook door alle media-aandacht die we de laatste dagen hebben gekregen.”

Ondanks de publiciteit hebben nog niet alle winnaars van afgelopen weekend zich gemeld om hun prijs in ontvangst te nemen. Volgens Monnik heeft dat te maken met het feit dat de kopers van een Boulevardlot honderd lotnummers moeten controleren in plaats van maar één. “Veel mensen hebben daar helemaal geen zin in, dat merk je al in de winkel als ze het lijstje met de nummers zien. ‘Wat? Moet ik dat allemaal langsgaan?’ zeggen ze dan.” Hij hoopt dat winnaars alsnog via de pers te weten komen dat in Osdorp de jackpot is gevallen. “Dan gaan ze vast wel even het lijstje nakijken.”

Zelf doet Monnik nooit mee aan het Boulevardspel en ook niet aan andere vormen van kansspelen. “Als ik aan acties in mijn winkel meedoe, ben ik binnen de kortste tijd blut”, zegt hij lachend.