Car2go eind deze maand op volle sterkte

Amsterdam, 6 januari- Elektrisch autodeelsysteem car2go zal eind januari zijn gehele vloot – 300 elektrische Smarts- in Amsterdam inzetten. Dat zegt Mohamed El Maknouzi, manager van car2go Amsterdam.

Internationaal bedrijf car2go lanceerde op 24 november 2011 zijn programma in Amsterdam. Het bedrijf zette, in overleg met de gemeente, aanvankelijk maar 150 auto’s in. “Om mensen met een andere elektrische auto te laten wennen aan de aanwezigheid van onze Smarts bij de elektrische oplaadpalen”, aldus El Maknouzi.

7D0V1822
Bron: media.daimler.com

Edvard Hendriksen, directeur van de Amsterdamse elektrische taxiservice Taxi-E, heeft geen last van car2go-Smarts aan de oplaadpunten. “We hebben tegenwoordig eigen oplaadpunten op ons terrein.” Volgens Hendriksen zullen vooral particulieren met een elektrische auto hinder ondervinden van bezette oplaadpalen. “Maar die kunnen gemakkelijk een pasje van car2go aanvragen en de Smart van het oplaadpunt wegrijden. “Dan verstop je die ergens”, zegt hij lachend. “Dat deden wij ook weleens.”

El Maknouzi wil geen exact getal noemen, maar beschrijft het huidige aantal registraties bij car2go als “enorm”. Voor de lancering registreerden zich al meer dan duizend personen. “Het overtreft alle verwachtingen”, zegt El Maknouzi. Communicatieadviseur Luchtkwaliteit van de gemeente Amsterdam Christine van’t Hull is blij dat er goed gebruik wordt gemaakt van car2go. “Met deelauto’s worden veel kilometers in de stad gemaakt. Als veelrijders elektrisch rijden, komt dat de luchtkwaliteit van Amsterdam ten goede.”

De auto’s van car2go zijn overal in de stad te vinden en door iedereen te gebruiken. De voertuigen zijn niet gebonden aan één vaste standplaats. Inschrijving kost € 9,90, daarna betalen klanten per minuut voor het gebruik van de auto. Het car2go-programma bestaat al onder andere in het Duitse Austin en het Amerikaanse Austin. Amsterdam is de vijfde stad ter wereld waar car2go-auto’s te huur zijn en de eerste stad in Europa met volledig elektrische Smarts.