“Ik vind mezelf helemaal niet ontwikkeld”

Yori Swart. Foto: Joost de Haas
Yori Swart. Foto: Joost de Haas

In 2010 won ze de Amsterdam Popprijs. Het was de eerste keer dat het grote publiek kennismaakte met Yori Swart. De 21-jarige zangeres lijkt dit jaar definitief door te breken met optredens bij Giel Beelen en De Wereld Draait Door. In februari komt haar eerste album uit. “Misschien vinden mensen mijn muziek wel helemaal niets.”

AMSTERDAM, 25 januari – “Mijn eerste gitaarles kreeg ik van mijn vader. Hij is gitaarleraar en wilde dat ik een instrument leerde spelen. Ik was acht en kan me die eerste les nog goed herinneren, omdat mijn vader de gitaar kapot sloeg. Ik kon het niet goed en hij raakte gefrustreerd.”

“Ik vond de gitaar toen ook een vreselijk instrument. Ik begreep er niks van en wilde er niets mee te maken hebben. Pas toen ik op blokfluitles moest van mijn ouders, ging ik terug naar de gitaar. Met zo’n blokfluit kun je maar één noot produceren. Ik wilde harmonieën maken en er ook bij zingen. Toen kwam ik er achter hoeveel je kunt als je weet hoe je met een gitaar om moet gaan. Hoe je een eigen stijl kan ontwikkelen en zo veel verschillende kanten op kan muzikaal gezien. Dat is wat uit de hand gelopen.”

Sfeer
“Ik maak sferische popmuziek, met een alternatief randje. Het neigt een beetje naar blues. Het is dynamische muziek die je echt in een bepaalde vibe moet brengen. Ik vind het heel geschikt voor in de auto bijvoorbeeld. Dat betekent niet dat ik altijd dezelfde soort muziek wil blijven maken. Er wordt tegenwoordig al heel snel een stempel op je gedrukt. Als je ergens optreedt met een gitaar en een breekbaar liedje, sta je al snel bekend als Yori Swart, singer-songwriter. Mensen lijken tegenwoordig behoefte te hebben aan kleine, intieme liedjes die oprecht aanvoelen. Maar het kan heel goed zijn dat ik in de toekomst wil experimenteren met iets andere muziekstijlen. Ik denk wel dat je altijd zal horen dat ik het ben. Door mijn stemkleur en de sfeer die ik met mijn muziek probeer op te roepen.”

“Mijn eerste plaat is een afspiegeling van hoe ik nu ben, en wat ik tot nu toe in mijn leven heb meegemaakt. Ik ben enig kind en zocht vroeger de eenzaamheid altijd op. Dat doe ik nog steeds. Ik houd ervan op de achtergrond te blijven en de kat uit de boom te kijken. Ik observeer veel en dat hoor je ook terug in de plaat. Maar je maakt elke dag nieuwe dingen mee die je inspireren en veranderen. Je groeit als persoon en je teksten en muziek zullen daarmee ook veranderen. Ik vind mezelf ook helemaal niet ontwikkeld. Ik kom pas net kijken, ben nog jong. Ik wil nog veel reizen, veel van de wereld zien. Ik heb hoge doelen voor mezelf gesteld en wil echt iets bereiken in het leven. Dat zal zijn weerslag hebben in mijn muziek.”

Yori Swart (Alkmaar, 1989)

2010 Amsterdam Popprijs
2011 Grote Prijs van Nederland, categorie Pop
2012 Optreden Eurosonic Noorderslag
2012 Debuutalbum Yori Swart

Wedstrijd
“Het gaat nu opeens heel snel met mijn carrière, met optredens bij Giel en De Wereld Draait Door en mijn album dat volgende maand uitkomt, maar dat succes komt niet plotseling. Ik heb de afgelopen tweeënhalf jaar zo veel mogelijk proberen op te treden. Kroegen in mijn omgeving geschreven met de vraag of ik daar wat liedjes mocht spelen. Kijken of ik in de voorprogramma’s van grote Nederlandse artiesten mocht optreden. Als je jong en onervaren bent, moet je zo veel mogelijk podiumervaring opdoen om jezelf in de kijker te spelen.”

“Daarbij heb ik geluk gehad dat ik de Amsterdamse popprijs en de Grote Prijs van Nederland won. Muziek is geen wedstrijd en ik wil dat hele competitieve ook zo snel mogelijk achter me laten, maar zo’n prijs opent wel deuren. Mensen weten plots wie je bent, waardoor je nog meer speelervaring op kan doen en meer aanbiedingen krijgt. Alles komt nu heel mooi samen. Mijn album is af en steeds meer mensen komen in aanraking met mijn muziek. Perfecte timing.”

“Ik heb nooit gedacht dat het me niet zou lukken door te breken. Natuurlijk zijn er genoeg muzikanten die het niet lukt, maar dit is wat ik wilde. Van jongs af aan. Ik wilde een album in de winkel zien liggen met mijn naam erop, dat ik zelf kon kopen. Als je iets echt graag wil en je alles doet om je doel te bereiken, lukt het uiteindelijk ook, daar ben ik van overtuigd. Misschien zeggen mensen na dit eerste album wel dat ze mijn muziek helemaal niets vinden. Dat kan altijd, maar dit album ligt er nu en dat pakt niemand me meer af.”