"Heesterveld is een klein paradijsje"

Heesterveld In de H-buurt in de Bijlmer werd twee jaar geleden de Heesterveld Creative Community opgericht. Dit culturele initiatief moest ervoor zorgen dat de buurt in plaats van een gevreesde no-goarea verandert in een hotspot die niet alleen het imago van de wijk opfleurt, maar ook creatieve ondernemers aantrekt. Is dit gelukt?

Op een regenachtige middag valt het tussen de grauwgrijze, betonnen huizenblokken en hoge flat Hakfort enigszins uit de toon: een woonblok beschilderd met felgekleurde strepen en een muurschildering met vissen en een roze kat. De afgelopen decennia stond Heesterveld in de H-buurt bekend als de slechtste wijk van de Bijlmer. Drugdealers en junks die rondhingen in portieken, berovingen, bedreigingen en verloedering maakten dat het appartementencomplex Heesterveld 1-87, dat eind jaren tachtig van de vorige eeuw werd gebouwd, op de nominatielijst stond om gesloopt te worden.

In 2009 trok woningcorporatie Ymere echter een streep door de sloopplannen en kreeg het woonblok dat naast het metrostation Bullewijk ligt een tijdelijke invulling. In Heesterveld 1-87 is sindsdien de Heesterveld Creative Community gehuisvest, een culturele broedplaats die beginnende, creatieve ondernemers moet stimuleren en de H-buurt van zijn slechte imago af moet helpen.

Maar is dat met de Heesterveld Creative Community ook gelukt? “Absoluut!” zegt Elfsoetoes (“Dat is mijn artiestennaam. M’n echte naam is Dennis”) resoluut terwijl hij een glimlach niet kan onderdrukken. De 25-jarige rapper en sound engineer is één van de bewoners van de Heesterveld Creative Community en is druk aan het werk in zijn appartement annex muziekstudio. Nadat hij vorig jaar naar het ‘muzikantenhoekje’ in Heesterveld is verhuisd, heeft zijn carrière een vlucht genomen: hij werkt samen met veel artiesten uit de Nederlandse rap scene onder wie Jozeph Black en maakt onder meer videoclips en hiphop mixtapes. “De gemeenschap is zo sterk. Ik ben omringd door mensen met talent en dat motiveert. Als ik niet in Heesterveld had gezeten, had ik dit nooit bereikt.”

Aan de andere kant van het blok woont Neil Fortune. Ruim twee jaar geleden, nog voordat de Heesterveld Creative Community van start ging, verhuisde de 29-jarige beeldend kunstenaar naar de hotspot in de Bijlmer. Zijn ruime studio kijkt uit over de binnenplaats die ingesloten ligt tussen de 87 felgekleurde appartementen.‘De Regenboog’, zoals Fortune het noemt.

Toch ervaart Fortune Heesterveld niet als een gemeenschap, zoals het project door bijvoorbeeld Ymere wel wordt gepresenteerd. “Ik mis de beeldend kunstenaars in het blok. Er zijn veel meer muzikanten, waardoor de samenstelling niet helemaal klopt. Als we een commune moeten zijn met kunstenaars, dan moet de ene kunstvorm eigenlijk niet zwaarder wegen dan de ander”, merkt hij op terwijl hij naar buiten staart en blauwe tape om zijn vingers draait.

Beeldvorming
Ook Tariq Khan (26), die onder meer als uitvoerend artiest bekend is als MC LAZY en twee jaar geleden naar Heesterveld verhuisde, is enigszins sceptisch over de community building binnen Heesterveld. “Het is een illusie om te denken dat wij al een community zijn. Ymere deed twee jaar geleden al alsof we een community waren, terwijl er toen nog amper bewoners waren. Het project is jong en moet nog groeien. Het belangrijkste is dat we de beeldvorming van de Bijlmer veranderen en dat kan pas als we met liefde met elkaar en met de buurt samenwerken. Dan gaat het zich vertalen naar de buitenwereld en hebben mensen een reden om liefde te hebben voor de Bijlmer. Dan krijg je een leuke trekpleister.”

Net als Khan is de rapper Elfsoetoes ervan overtuigd dat projecten als Heesterveld de buurt laten opleven en het imago van de wijk Heersterveld en de Bijlmer verbeteren. “Er zijn hier niet alleen schietpartijen, maar er gebeuren ook veel goede dingen. Wij zijn trots op Heesterveld. Het is hier een klein paradijsje. Nu alleen nog palmboompjes en een zandvlakte.”