Hoogoplopende emoties bij bewonersavond Huygens College

Het Huygens college en de gemeente Amsterdam organiseerden op donderdag 10 januari een bewonersavond wegens de vele klachten van overlast door scholieren. Verslag van een avond vol tumult.

“Wij hebben alle tijd. Kom maar op. U behandelt ons als kinderen.” Een blonde vrouw met een Amsterdams accent is geëmotioneerd en schreeuwt door de zaal. Op haar schouder rust het hoofd van haar huilende dochter van een jaar of vijftien. Een jongen van begin twintig neemt het woord. Hij strijkt door zijn van de gel glimmende haar. Hij beschuldigt de school en de gemeente ervan dat er niks gebeurt. Mensen durven de straat niet meer op en straatcoaches helpen niet. “Je moet hier een legerteam voor de deur zetten met mitrailleurs. Misschien dat ze zich dan aan de regels houden.”

De aula van het Huygens College in Amsterdam-West is vol bewoners. Ruim honderd buurtbewoners zijn op de avond afgekomen om de overlast door scholieren van het college te bespreken. De voorzitter van de avond is Magda Pernet, coördinator van conferenties waarbij eigen kracht en inzet centraal staan. Met zachte stem en licht Belgisch accent spreekt ze de bewoners toe. “Ik wil dat u zich hier nu veilig voelt, zowel lichamelijk als emotioneel. Emotie betekent beweging in het latijn. Als we resultaat willen, moeten we bewegen.”

Huygens College in het nieuws

Het Huygens College is de laatste tijd volop in het nieuws. Twee van de verdachten van de fatale mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen zitten er op school. De overlast die de scholieren nu in de buurt bezorgen, is daarmee ook landelijk nieuws.

Vanaf volgende week komt er een schoolveiligheidsteam op school. Dit bestaat uit een hoofdagent van de politie, een verzuimambtenaar en een coordinator vanuit de school.

Wisselende ervaringen
Een mevrouw met zwart haar, paarse cape en hoed staat op. Met uitgestreken gezicht en strakke lippen leest ze voor van de papieren in haar hand. Voorbeeld na voorbeeld volgt over hoe zij en haar buren bedreigd en agressief benaderd worden door de scholieren. “Bij mijn buurvrouw hebben ze twee keer aan haar pet getrokken in de supermarkt. Mijn buurman hebben ze na een woordenwisseling buiten opgewacht. Je staat er gewoon helemaal alleen voor.” Een andere vrouw vertelt hoe haar kind van vijf door een scholier op straat werd geduwd en plat op zijn buik terecht kwam. “Wie had mij mijn kind teruggegeven als er een auto had gereden?”

Een hoog bejaarde man staat op en vertelt juist vol enthousiasme over de leuke jongens en meisjes van de school. “’He meiden, hoe smaakt de patat?’, vraag ik als ze op straat lopen. ‘Lekker, wilt u er ook een meneer?’” Hij probeert duidelijk te maken dat ook de bewoners zelf een bepalende rol hebben in het contact met de scholieren. Een aantal dames oppert het plaatsen van extra prullenbakken omdat de enige overlast die zij ervaren de rommel op straat is.

Huygens College midden in Helmersbuurt
Huygens College midden in Helmersbuurt (foto: Marjon Op de Woerd)
Mooi weer spelen
De boosheid in de zaal richt zich voornamelijk op de directeur en het management van de school. Bewoners voelen zich in de steek gelaten omdat hun klachten niet behandeld worden, ze niet worden teruggebeld of omdat de school zwak optreedt tegen de leerlingen. Een mevrouw die direct tegenover de school woont, meent dat de directeur van de school mooi weer speelt. “Ik ben vaak op school geweest om melding te maken van aanranding van jonge meisjes en overlast, maar ik krijg nul op het rekest.” De school geeft toe dat er soms fouten worden gemaakt, maar spreekt het stelselmatig negeren van klachten tegen. De directeur roept mensen op te bellen als ze een klacht hebben. Hij belooft voortaan binnen 24 uur terug te bellen. De bewoners moeten het nog zien.

Na een bevlogen toespraak van Wethouder Hilhorst klinkt er voor het eerst hard geklap voor de bestuurder. Hij benadrukt dat de buurt samen sterker is dan één jongen die zich misdraagt. Hij vraagt buurtbewoners alle overlast te melden, ook voor een ander als die dat niet durft. En hij wil de belofte van het schoolbestuur dat er iets met de klachten van de buurtbewoners gebeurt. Het schoolveiligheidsteam, dat vanaf volgende week voor zeker een jaar zijn intrede zal doen in de school, zal hier volgens Hilhorst zeker aan bijdragen.

Begin april wordt er nogmaals een bewonersavond georganiseerd.