Gemeente mag zich niet bemoeien met financiën stadsdelen

De stadsdelen Nieuw-West en Oost vinden dat wethouder financiën Pieter Hilhorst (PvdA) zich niet mag bemoeien met hun uitgaven.

Dit lieten woordvoerders van de stadsdelen weten in een reactie op een aankondiging van Hilhorst. Hij is van plan de stadsdelen te waarschuwen dat het niet de bedoeling is financiële meevallers nog snel uit te geven voor de stadsdelen in 2014 overgaan in bestuurscommissies.

Hilhorst werd er woensdag tijdens een commissievergadering Jeugd, ICT en Financiën door raadsleden op gewezen dat de stadsdelen Nieuw-West en Oost hun financiële meevallers nog dit jaar willen gaan uitgeven.

Stopera (Foto: Robert Falk)
Stopera (Foto: Robert Falk)
Achmed Baâdoud (PvdA) wethouder financiën van Nieuw-West reageert verontwaardigd op het nieuws. “Als wethouder Hilhorst ons wil aanspreken op onze financiën is hij aan het verkeerde adres. De deelraad heeft budgetrecht.” De deelraad van Nieuw-West nam in december 2012 een motie aan om een financiële meevaller van 1,1 miljoen euro dit jaar te besteden aan “knelpunten” in de begroting.

Baâdoud is van mening dat Nieuw-West de financiën goed op orde heeft. “Nieuw-West smijt geen geld over de balk. Aan het eind van deze bestuursperiode in 2014 zal ik 30 miljoen euro bezuinigd hebben. Dat is meer dan de bezuinigingen van alle stadsdelen bij elkaar.”

Stadsdeel Oost had in 2012 zes miljoen euro over op de begroting. De fractie van de Partij van de Arbeid in Oost plaatste daarom begin december een oproep op haar website. De bewoners van het stadsdeel werden daarin aangemoedigd ideeën in te zenden voor de besteding van de meevaller. Fractievoorzitter Diana van Loenen: “Wij vinden het zonde om het geld op de plank te laten liggen. Onze financiële positie is goed, dus we kunnen het geld uitgeven.” Het is volgens Van Loenen niet de bedoeling om snel voor de opheffing van het stadsdeel de financiële buffers op te maken. “We willen de meevaller op een verantwoorde manier uitgeven.”

Jeroen van Spijk (D66), wethouder financiën van Oost, laat via een woordvoerder weten dat de financiën van het stadsdeel op orde zijn. “Oost is helemaal niet als een gek geld aan het uitgeven. We hebben 37 miljoen euro reserve in kas. Dat is de hoogste algemene reserve van alle stadsdelen.”

Vanaf 1 maart 2014 gaan de stadsdelen van Amsterdam op in bestuurscommissies. Door een wetswijziging van kabinet Rutte-1 is het voortbestaan van de stadsdelen wettelijk onmogelijk.