Amstel Tower moet voldoen aan nieuwe hoogbouwregels

Woontoren Amstel Tower moet voldoen aan nieuwe hoogbouwregels voor gebouwen in een straal rondom Schiphol. De wolkenkrabber die in 2017 naast het Amstelstation moet verschijnen mag maximaal tachtig meter hoog worden. In de bouwplannen zou de toren honderd meter hoog worden. Projectontwikkelaar Provast hoopt dat voor het gebouw een uitzondering kan worden gemaakt.

“Voor zover wij weten is het binnen de nieuwe regels mogelijk om aparte toestemming te vragen”, zegt Hans de Jong van Provast. “Wij gaan ervan uit dat we die krijgen en dat de gemeente dit probleem oplost. Het heeft Amsterdam vijf jaar gekost om het huidige bestemmingsplan goedgekeurd te krijgen. Dat zullen ze niet zomaar uit handen geven.”

De gemeente Amsterdam laat in een reactie weten bezig te zijn met een inventarisatie van alle hoogbouwprojecten in Amsterdam. In overleg met het ministerie van Infrastructuur en Milieu hoopt de gemeente voor ontstane knelpunten een passende oplossing te kunnen vinden.

De Jong rekent op begrip vanuit Den Haag. “De Amstel Tower komt vlak naast drie reeds bestaande wolkenkrabbers te staan, de Mondriaan-, Rembrandt- en Breitnertorens. Een daarvan is 135 meter hoog. Het zou raar zijn als een honderd meter hoge woontoren dan ineens niet meer mag.”