Nieuwe gastheren voor Nieuw-West

Station Lelylaan, een van de stations waar de reizigers zich het onveiligst voelen. (Foto: Boris Lemereis)
Amsterdam Lelylaan, een van de stations waar de reizigers zich het onveiligst voelen. (Foto: Boris Lemereis)
Stadsdeel Nieuw-West heeft er vier nieuwe ‘gastheren’ bij. Vanaf donderdag lopen zij op de metro- en treinstations tussen Amsterdam Sloterdijk en Amsterdam Zuid. Ze beantwoorden vragen van reizigers en spreken aan op ongewenst gedrag.

Het gastheerschap moet bijdragen aan het veiligheidsgevoel van de reizigers. Uit de jaarlijkse veiligheidsmonitor blijkt dat reizigers zich op station Lelylaan, samen met CS en Amsterdam Bijlmer, het onveiligst voelen. Aan station Lelylaan zal daarom extra aandacht worden besteed.

De gastheren zullen het komende halfjaar ongeveer 24 uur per week actief zijn. De eerste weken lopen ze mee met handhavers van Veiligheidsteam Openbaar Vervoer (VOV). Later zullen ze ook zelfstandig opereren. De gastheren hebben geen speciale bevoegdheden, maar staan in geval van calamiteiten in directe verbinding met het VOV.

Het project ‘gastheerschap’ is een initiatief van stadsdeel Nieuw-West. Werklozen worden ingezet om de leefbaarheid en het veiligheidsgevoel in het stadsdeel te vergroten. Zo doen ze werkervaring op terwijl ze iets voor de buurt betekenen. Van de 22 werklozen die het stadsdeel eerder als gastheer inzette, hebben er 17 na afloop een baan gevonden.

Lees in een reportage meer over de eerste werkdag van de gastheren.