Overname NRC definitief

Het gebouw van NRC op het Rokin. (foto: Tirza van der Graaf)
Het gebouw van NRC op het Rokin. (foto: Tirza van der Graaf)
De overname van NRC door het Vlaamse Mediahuis is definitief. Dat werd vrijdag besloten tijdens een speciale vergadering die plaatsvond in het NRC Café. De redactieraad en de ondernemingsraad spraken hun advies uit waarna de redactie de gelegenheid kreeg te stemmen.

Vandaag was het voor het eerst dat de NRC-medewerkers inspraak hadden in het plan, dat sinds december speelt. In totaal stemde 87% van de NRC-redactie voor de overname door het Vlaamse Mediahuis. 139 redactieleden stemden voor, 11 stemden tegen en 12 onthielden zich van stemming. NRC gaat nu over op de allerlaatste fase van de verkoop. De closing, de overdracht van de aandelen, moet nog gebeuren. NRC wordt voor een bedrag tussen de 90 en 95 miljoen euro verkocht.

NRC Café gesloten in verband met stemming (Foto: Tirza van der Graaf)
NRC Café gesloten in verband met stemming (Foto: Tirza van der Graaf)

Verkoop
Aandeelhouder Egeria zette de krant in maart in de verkoop. Mark Kranenburg, voorzitter van de redactieraad, is blij dat de tijd met Egeria voorbij is. “Toen NRC bij Egeria te koop stond, bracht dat onrust op de redactie. In onze gesprekken met het Mediahuis hebben zij meerdere malen aangegeven met een schone lei te willen beginnen. Dat willen wij ook. We willen doen waar we goed in zijn, namelijk journalistieke producties maken.”

Volgens Kranenburg zullen er ook geen gevolgen zijn voor de redactie.”De redactionele inhoud van de verschillende kranten blijft strikt gescheiden, behalve het correspondentennetwerk dat sinds 2008 met De Standaard gedeeld wordt. Wel zal de digitale strategie, zoals het onderhouden van de websites, samen gedeeld worden.”

Geen reorganisatie
Volgens directeur Rien Van Beemen zullen er geen reorganisaties plaatsvinden. “We gaan verder met onze redactie en het huidige bestuur. Wel komt er een nieuwe Raad van Commissarissen.” Van Beemen is van mening dat NRC autonoom zal kunnen blijven functioneren. “We gaan met elkaar in gesprek over hoe we nu verder gaan. Maar daarin houden wij wel onze eigen rol. Het is niet zo dat de Belgen hier de baas worden.”

Ondanks geruchten over het verdwijnen van nrc.next, gaat ook deze krant mee in de deal met het Mediahuis. “Nrc.next levert ondanks de dalende oplage van 23 procent een goede bijdrage aan onze krant. We gaan er samen met het Mediahuis alles aan doen om aan het einde van het jaar 4 procent meer abonnees te krijgen. Tot nu toe liggen we op schema”, zegt van Beemen. Het NRC Café zal wel een andere eigenaar krijgen, maar blijft een horecagelegenheid. “Het NRC Café blijft achter bij huidige aandeelhouder Luxmedia, dat onderdeel is van Egeria. Ze gaan zoeken naar een bestemming die bij NRC past. Het zal dus geen shoarmatent worden.”

Het Mediahuis is de uitgever van onder meer de Belgische kranten De Standaard en het Gazet van Antwerpen. Het bedrijf is naast de Persgroep, dat De Volkskrant, AD en Trouw bezit, het tweede bedrijf dat Nederlandse kranten in handen heeft.