Mogelijke verzwaring bindend studieadvies economiestudenten UvA

Het bindend studieadvies van de studie Economie en Bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam wordt mogelijk verzwaard. Eerstejaarsstudenten zouden voortaan alle 60 studiepunten moeten halen om de studie te mogen blijven volgen.

60 van de 60 punten?
60 van de 60 punten?

Dit zegt Annemijn van Rheden, lid van de Studentenraad Economie namens studentenpartij Mei (drie van de acht zetels). Momenteel moeten er 42 punten worden gehaald. Achter de schermen is er “een discussie op gang gekomen” om dit aantal te verhogen naar 60. “Het gaat om een gesprek tussen het faculteitsbestuur, de studentenraad, de ondernemingsraad en de opleidingscommissie”, zegt Van Rheden.

Li Li Vuong, de vicevoorzitter van de Studentenraad namens partij Sefa (vijf zetels) bevestigt dat er wordt gesproken over het verzwaren van het bindend studieadvies. “De economiedecaan, Han van Dissel, is erg positief over het nieuwe beleid van de Erasmus Universiteit. Afgelopen december heeft hij ons hier een rapport over gestuurd.” Op de Erasmus Universiteit in Rotterdam moeten eerstejaarsstudenten sinds 2012 alle 60 studiepunten halen om op de opleiding te mogen blijven.

Volgens Van Rheden is de aanleiding voor de discussie het ‘studiesucces-plan’ van de overheid dat in december 2012 door de UvA is ondertekend. Dit heeft tot gevolg dat faculteiten onder hogere druk staan om betere studieresultaten te boeken.

Li Li Vuong benadrukt dat het voorlopig om praten gaat. “Er is nog geen concreet, officieel plan.” Vorig studiejaar stonden ongeveer 1550 studenten ingeschreven voor de bachelor Economie en Bedrijfskunde.