Operaties ontmoedigen: geen goede bezuiniging

Niet het wel of niet uitvoeren van operaties en behandelingen moet ter discussie komen te staan, maar de manier waarop in Nederland met de zorg wordt omgegaan. Dat zegt Bart Meijman, huisarts voorzitter van de Huisartsenkring Amsterdam (HKA) – met bijna twaalfhonderd leden – in reactie op de uitspraak van Wilna Wind.

(Foto: Lodewijk Borsboom)
(Foto: Lodewijk Borsboom)

De directeur van de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) liet dinsdag aan Trouw weten dat het afzien van bepaalde operaties voor grote kostenbesparing zou kunnen zorgen. Ze noemde ‘het knippen van neusamandelen, herniaoperaties, operaties aan prostaatkanker’ vaak onnodige behandelingen. Artsen en specialisten zouden ze dan ook moeten ontmoedigen. Meijman: “Grappig dat Wind, met haar vakbondverleden, ineens zoveel over neusamandelen weet.”

Volgens Meijman kunnen bepaalde behandelingen niet zomaar als onzinnig bestempeld worden. “Of een ingreep zinvol is, verschilt per patiënt; dit moet per situatie bepaald worden. Hierbij moet met name gelet worden op de persoon in plaats van op de ziekte. ” Zo zal de ene patiënt baat hebben bij een heupoperatie en zal de ander er juist nadelige gevolgen aan ondervinden dankzij het moeizame revalidatieproces.

Van groter belang is dat gekeken wordt naar de manier waarop de zorg wordt gebruikt, aldus Meijman. Er zouden te hoge kosten gemaakt worden door het gemak waarmee zowel artsen als patiënten met de zorg omgaan. “Specialisten in ziekenhuizen verwijzen bijvoorbeeld vrij snel door naar een andere specialist, terwijl ze de patiënt ook zouden kunnen terugsturen naar de – veel goedkopere – huisarts.” Daarbij zou er bezuinigd kunnen worden op de hoge administratieve kosten van de zorg.

Wind reageerde met haar uitspraak op het voorstel van minister Schippers (volksgezondheid). Schippers wil artsen, specialisten en patiënten het komende half jaar laten meedenken over bezuinigingen in het basispakket.