Amsterdam doet niet mee aan sms-alarm bij hartstilstand

AMSTERDAM, 30 jan. Amsterdam gaat geen burgers inzetten bij het reanimeren en defibrilleren van mensen met een hartstilstand. In tien van de 24 Nederlandse meldkamers worden inmiddels burgers per sms gealarmeerd die op minder dan een kilometer van een slachtoffer wonen of werken. De Amsterdamse GGD ziet vooralsnog geen brood in het nieuwe systeem.

Volgens de GGD voldoet het oude systeem ‘prima’. Het oude P2000-systeem maakt gebruik van semafoons of ‘piepers’, waarmee behalve ambulanciers ook brandweerlieden kunnen worden gealarmeerd. Volgens de GGD beschikt de regio Amsterdam met zeven ambulanceposten en 29 brandweerkazernes over voldoende mankracht om snel bij een slachtoffer te zijn. Brandweerlieden zijn opgeleid om de zogenoemde AED (Automatische Externe Defibrillator) te gebruiken, een apparaat dat een stroomstoot kan toedienen bij een hartstilstand.

‘Onverstandig’, noemt directeur Jan Smale van de firma Vivon de Amsterdamse beslissing. Zijn bedrijf levert defibrillatoren en beheert AED-Alert, een alarmeringssysteem voor burgerhulpverlening. Acht van de 24 Nederlandse meldkamers zijn inmiddels aangesloten op het systeem, twee meldkamers gebruiken het concurrerende AEDLocator. Volgens Smale zijn burgers in meer afgelegen plaatsen als Marken en Beemster, die ook onder de meldkamer Amsterdam vallen, aanmerkelijk sneller ter plaatse dan de brandweer of ambulance. In de regio Twente, waar AED-Alert vorig jaar proefdraaide, hebben burgers in de tweede helft van 2008 25 levens gered met behulp van het sms-alarm.