'Politieagent op school is act voor de bühne'

Sinds donderdag 17 januari heeft het Huygens College in Amsterdam-West een schoolveiligheidsteam op school. Een agent, een leerplichtambtenaar, twee toezichthouders en een veiligheidscoördinator moeten de overlast in de buurt terugbrengen. Bijna drie weken na de bewonersavond zijn de meningen op straat nog steeds verdeeld.

"Het is duidelijk dat we hier nodig zijn", zegt een van de straatcoaches. (Foto: Stichting Aanpak Overlast Amsterdam)
“Het is duidelijk dat we hier nodig zijn”, zegt een van de straatcoaches (Foto: Stichting Aanpak Overlast Amsterdam)
Net als het schoolveiligheidsteam (SVT) van het Huygens College, hoeven ook de straatcoaches – surveillerend voor de school – zich niet te vervelen. Het SVT schorste eind januari negen leerlingen die zich op straat misdroegen. Vorige week was het de beurt aan de twee coaches. Onder het gejoel van ongeveer 150 omstaande leerlingen, grepen ze in tijdens een vechtpartij tussen een paar meisjes op de straat voor de school.

Geen stilstaande groepjes
“Het is duidelijk dat we hier nodig zijn”, zegt een van hen. Zijn collega geeft een gemoedelijk klopje op de schouder van een leerling die zojuist uitdagend op hem af kwam lopen. Nu maken ze een praatje. Het is maandagmiddag en de school is uit. De straatcoaches – wier namen niet genoemd mogen worden – houden de leerlingen die het schoolplein aflopen nauwlettend in de gaten. “We zorgen er vooral voor dat ze niet in groepjes bij elkaar gaan staan waardoor ze de straat blokkeren.” De Tweede Constantijn Huygensstraat in Amsterdam-West ligt er rustig bij. Is dat het werk van het schoolveiligheidsteam en de straatcoaches?

“Een politieagent op school, dat is toch niet normaal,” zegt Nora Kanteman (1940) die al tien jaar pal tegenover de school woont. Ze omschrijft het als een hetze vervuld van discriminatie en racisme, vooral van de media. “Ik heb zelf de oorlog niet meegemaakt, maar het wegzetten van groepen mensen willen we toch niet meer?” Terwijl de gure wind haar grijze haar alle kanten op stuurt, vertelt ze over omroep PowNed die na de dood van de scheidsrechter met een cameraploeg de hele dag door de straat dwaalde en mensen geld bood voor een negatief verhaal op de televisie. “Schandalig”, zegt ze.

Afwachten of de rust blijft
Een oudere bewoner van een van de woonboten aan de Jacob van Lennepkade is het er niet mee eens. Met lede ogen zag hij aan hoe leerlingen van het Huygens College zijn buurman lastig vielen. “Ze gingen met z’n allen op het plateau voor zijn boot zitten eten en lieten alle troep vervolgens achter.” Ook zag hij hoe leerlingen de smalle fietsbrug bij hem op de hoek versperden zodat er geen fietser meer door kon. “En dan schreeuwen ze ook nog allerlei verwensingen naar hun hoofd.” De coaches en het SVT hebben wel degelijk bijgedragen aan de rust die volgens hem is wedergekeerd. “Nu is het afwachten of het zo blijft.”

Sinds donderdag 17 januari is er een schoolveiligheidsteam aanwezig op de school.
Sinds donderdag 17 januari is er een schoolveiligheidsteam aanwezig op de school.
(Foto: Marjon Op de Woerd)
Max van den Berg (1927), oud CPN-politicus, journalist en actief lid van het bewonersplatform Oud-West, ziet de politieagent op school “als een act voor de bühne”. Hij vraagt zich vooral af waarom de politieagent – die volgens leerlingen van de school een lokaal op de bovenste verdieping van de school heeft – binnen in de school zit, terwijl de problemen zich buiten voordoen. “Natuurlijk zijn er incidenten en zijn het niet allemaal zoete lieverdjes, maar het wordt opgeblazen tot een enorme toestand waardoor die school een slechte naam krijgt. Dat vind ik heel erg.”

“Mensen vergeten dat ze in een stad wonen. “Daar hoort lawaai en herrie bij. Het is hier geen dorp”, zegt Nora Kanteman terwijl ze lachend naar haar voordeur loopt.

Volgens Lucas Stassen, persvoorlichter van het Huygens College, wordt er assertiever en sneller opgetreden. “De rotte appels worden er sneller uitgevist.” Volgens Stassen is de school nu vooral gebaat bij rust.

Huygens College in Amsterdam-West weergeven op een grotere kaart

De leerlingen van het Huygens College (paarse punaise) bewegen zich in twee richtingen. De rode route richting Bos en Lommer lijkt meer problemen te veroorzaken dan de groene route richting Osdorp. De verbindingsbrug (brandhaard) is een geliefde hangplek.