Studenten bang voor brievenbusdieven

Zijn mijn persoonsgegevens nog veilig? Die vraag heerst onder jonge bewoners van de Spinozacampus in Amsterdam Zuidoost. De Volkskrant schreef woensdag over DigiD-fraude in het betreffende postcodegebied. Studenten op de campus vrezen voor postbusdieven, vreemde transacties en privacyverlies.

“Ik vind dit enger dan inbrekers. Ze stelen toch persoonlijke gegevens”, zegt Roel van Oosten (21). De bewoner van de Spinozacampus, die zevenhonderd vrolijk gekleurde containerwoningen telt, heeft na de DigiD-berichten van deze week onmiddellijk zijn wachtwoord veranderd. Hij is niet de enige; op de Facebookpagina van de campus uiten veel studenten hun zorgen over de veiligheid van hun persoonsgegevens en van de post.

Ook bewoner Denny Wassenaar (21) vroeg zijn buren via sociale media om advies, toen hij eind vorig jaar ongevraagd een nieuwe DigD-activatiecode in de bus vond. Volgens Logius, de organisatie die de ICT-infrastructuur van de overheid verzorgt, probeerde iemand op Wassenaars naam een nieuwe DigD aan te maken. Daarvoor was zijn burgerservicenummer en geboortedatum achterhaald. Met een gestolen DigD kunnen criminelen de studiefinanciering en andere inkomsten van studenten doorsluizen. “Ik zou je voorzorgsmaatregelen maar nemen”, waarschuwt een bewoner hem via Facebook. Dat heeft Wassenaar inmiddels gedaan. “Ik houd nu alle transacties in de gaten. De dieven konden mijn code gelukkig niet onderscheppen, want ik vond hem dus zelf in de bus.”

Veiligheid van postbussen
Op de campus gonst het van de geruchten over de werkwijze van de daders. “Ik heb gehoord dat er misschien een sleutel in omloop is waarmee criminelen elke brievenbus kunnen openen”, zegt Roel van Oosten. “Mensen zijn ook bang dat er in hun brievenbus gehengeld is en dat iemand zo aan persoonsgegevens komt. Ik heb mijn wachtwoord veranderd en ga mijn brievenbus nu zo vaak mogelijk legen.”

In een persoonlijke e-mail aan bewoners van de Spinozacampus spreekt woningcoöperatie DUWO van een “zeer ernstige zaak”. Volgens DUWO is het onmogelijk om post van buitenaf uit de bussen te halen. Dit komt door een speciaal postbusontwerp. “De postbussen zijn uitgevoerd met een zogenaamde anti-hengelconstructie. Door het extra aangebrachte randje aan de binnenzijde van de bus is het niet mogelijk om de post uit jouw postbus te hengelen.” Dit benadrukt ook een woordvoerder van DUWO. “En zo’n algemene sleutel, om alle brievenbussen mee te openen, bestaat niet.”

Politieonderzoek
Hoe de persoonsgegevens dan wel zijn bemachtigd, is onbekend. Een woordvoerder van de politie liet vrijdag weten dat inmiddels zo’n dertig tot veertig aangiftes zijn gedaan. “Het sijpelt nu nog een beetje door. De recherche is bezig met een onderzoek. Dit gebeurt in samenwerking met de Sociale Verzekeringsbank en de Belastingdienst.” Bewoners moeten zo snel mogelijk checken of er vreemde transacties zijn gedaan. In zo’n geval is er gefraudeerd en kunnen ze aangifte doen.

Het is niet de eerste keer dat studenten een potentieel doelwit zijn van identiteitsfraudeurs. Zo berichtte RTL Nieuws in juni 2013 over een voorval waarbij persoonsgegevens van Groningse studenten werden gestolen. Hierbij stalen criminelen de activatiecodes uit postbussen van zeker 23 studenten. Met de gegevens zijn rekeningnummers veranderd en huurtoeslagen aangevraagd. Vijf verdachten werden opgepakt. De Bovenregionale Recherche Noord-Nederland locatie Groningen schatte de schade op enkele tonnen.