Postbussen Spinozacampus toch niet hengelvrij

Het is gemakkelijk om post uit brievenbussen van de Spinozacampus in Amsterdam Zuidoost te vissen. Dat bleek dinsdag uit een test van videokanaal Iamtv.nl. Na een artikel van de Volkskrant over DigiD-fraude rond de campus vrezen studenten voor brievenbusdieven.

Foto: Sterre van der Hee
Foto: Sterre van der Hee
In het item van Iamtv.nl ontdekt mediastudent Gregory Edelenbos met zijn filmploeg dat criminelen met simpel keukengerei en duct tape post uit de bussen kunnen vissen. De ploeg voerde de test uit bij student Enzo Diependaal, die op de Spinozacampus woont. Het item komt vrijdag op de Facebookpagina van Iamtv.nl te staan.

Studenten op de Spinozacampus vrezen sinds vorige week voor criminelen die nieuwe DigiD’s aanvragen en persoonsgegevens uit de postbus hengelen. De commotie ontstond nadat bleek dat het postcodegebied in december doelwit was van DigiD-fraudeurs. Een woordvoerder van studentenhuisvester DUWO beweerde vrijdag in een reactie dat de postbussen “absoluut onhengelbaar” zijn. DUWO zegt nu niet op de zaak
te kunnen reageren.

Bewoner Diependaal was verbaasd over het gemak van de actie. “Ik twijfelde of het zou lukken, maar het was eigenlijk heel simpel. Je kunt er zo je carrière van maken.” Mediastudent Edelenbos beaamt dit. “Na wat rommelen had ik de post er in één minuut al uit.”

Met een gestolen DigiD kunnen criminelen studiefinanciering en andere inkomsten van studenten overhevelen naar een ander rekeningnummer. Dat schreef DUWO vorige week in een persoonlijke e-mail aan de campusbewoners. De studentenhuisvester adviseert bewoners aangifte te doen als zij zien dat er vreemde rekeningnummers zijn opgegeven. Het wijkteam van de politie gebruikt die gegevens om de zaak te onderzoeken. “We kijken of we de nummers kunnen herleiden naar personen”, zegt een woordvoerder.