Zes toiletten, geen garage

NAP Nieuws bezoekt iedere editie een bijzondere plek of een speciaal persoon in Amsterdam. Altijd een overtreffende trap; de grootste, oudste, duurste … van onze hoofdstad. Deze week: Koninginneweg 6, het duurste huis dat te koop staat in Amsterdam.

Zo ziet een huis van zes miljoen eruit (Foto: Makelaardij Broersma)
Zo ziet een huis van zes miljoen eruit (Foto: Makelaardij Broersma)

Zou het kunnen dat de winnaar van de Oudejaarsloterij het pas gewonnen kapitaal in het Amsterdamse vastgoed heeft gestopt? Het duurste huis dat in Amsterdam te koop stond, is volgens de makelaar zojuist verkocht. De nieuwe eigenaar kan voor een slordige 6 miljoen euro gaan genieten van een villa met vier verdiepingen aan de Koninginneweg, in de duurste buurt van Amsterdam. Drie jaar lang stond het huis te koop.

Volgens Quote bevindt het imposante huis met statige, hoge plafonds zich op de duurste hectare van Amsterdam. De vrijstaande villa werd in 1905 ontworpen door de Amsterdamse architect Herman Baanders, die meerdere huizen in Oud-Zuid ontwierp. Met 632 vierkante meter grond is er ruimte genoeg. De achterkant van het huis, met balkon, kijkt uit op het Vondelpark en de Koningsvijver. Het heeft een tuin van tweehonderd vierkante meter, maar de ‘echte’ tuin is het aangrenzende Vondelpark. Het is mogelijk om een prive toegang tot het park te maken. De nieuwe eigenaar kan zijn creativiteit gebruiken om de vijfentwintig aanwezige kamers te vullen. De vorige eigenaar gebruikte het als woon- en kantoorpand.

Ontwerptekening van architect Herman Baanders uit 1905 (Foto: Makelaardij Broersma)
Ontwerptekening van architect Herman Baanders uit 1905 (Foto: Makelaardij Broersma)
De 900 vierkante meter woonoppervlakte kan dus ook gewoon dienen als gezinsoptrekje. Zelfs de wc-keuze is reuze: er zijn zes toiletten aanwezig. Opvallende afwezige is een garage. Parkeren kan alleen op straat. De Koninginneweg is geliefd bij bekende Nederlanders. Zo kocht Caro Emerald daar recent een stulpje. De nieuwe eigenaar kan ook bij presentator Jack Spijkerman en acteur Daan Schuurmans op de koffie: zij wonen om de hoek.

Het pand is in juli 2011 te koop gezet voor 7,9 miljoen euro. Dit bleek iets te veel van het goede. In 2013 daalde de prijs naar 5,95 miljoen euro en vervolgens verdween het huis drie maanden uit de verkoop. Enkele weken geleden kwam het terug op de markt. Volgens woningwebsite Funda is het pand ‘onder voorbehoud’ verkocht, maar de makelaar bevestigt dat de deal zojuist is afgerond. Omwille van privacyredenen wil de makelaar de exacte verkoopprijs niet bekendmaken. Een pand op de Prinsengracht 516 met een vraagprijs van 4,5 miljoen euro is het nieuwe duurste huis dat in Amsterdam te koop staat.

Volgens de Makelaarsvereniging Amsterdam voelt het alsof de crisis op de huizenmarkt voorbij is. De verkoop van een villa van zes miljoen na drie jaar biedt andere huizenverkopers in het hoogste segment hoop. Hoe lang zal het duren voordat iemand 4,5 miljoen aftikt voor het pand op de Prinsengracht?