Carice van Houtenstraat in IJburg 2?

Vrouwen zie je bijna nooit op straatnaambordjes in Amsterdam. Veel verder dan de prinsesjes en Koningin Wilhelmina zijn beleidsmakers in het verleden niet gekomen. De burgemeester wil deze “ongelijkheid” bestrijden, om te beginnen in IJburg 2. Wat vinden Amsterdammers hiervan? NAP nam poolshoogte bij drie al bestaande vrouwenstraten in Oost, Oud-Zuid en Bos en Lommer.

Aan de Carolina MacGillavrylaan onder de rook van het Sciencepark haasten studenten zich naar college. Gloednieuwe studentenwoningen torenen uit boven de jaren twintig huizen aan de overkant van het kanaal. “Carolina wie?”, zegt student David (21) verbaasd. “Ik heb geen idee wie dat is. Niemand weet toch wie die mensen zijn op die straatnaambordjes? Ik woon op de Govert Flinckstraat, al sla je me dood!” Wel staat hij achter het plan van de gemeente. “Het mag best meer in balans zijn. Als ik er over nadenk ken ik geen enkele straat die naar een vrouw vernoemd is.” Het vermoeden van David is niet zo vreemd. Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat slechts zeven procent van de straatbordjes in Amsterdam die namen van personen dragen, vrouwelijke helden eren.

“Meer vrouwen op de bordjes is prima, maar dan moeten ze wel wat belangrijks gedaan hebben. Geen actrices, dat vind ik zo ordinair, liever een wetenschapster”, zegt een oude vrouw met een bontjas. Natuurkundestudente Renske (26) vindt het plan maar niets. ”Als de gemeente ongelijkheid wil bestrijden, waarom houden ze zich dan in godsnaam bezig met straatnaambordjes? Van welke partij komt dit voorstel? Lekkere verkiezingsretoriek, hoor.”

Burgemeester Van der Laan maakte gisteren, enkele weken voor de raadsverkiezingen, bekend het plan van PvdA-raadslid Liselore van der Heijden te omarmen. Ook op de Emmastraat in Oud-Zuid ruikt men PvdA-strategie. “Het zal leuk bedoeld zijn, maar wie trapt er in hemelsnaam in zulke flauwekul? Het gaat om straatnaambordjes, for goodness sake. Het zal ze hooguit stemmen kosten!”, zegt Josefien (51). “Emancipatie bereiken met vrouwelijke straatnamen, belachelijk”.

Mannen in pakken lopen met aktetassen over de chique straat. Zakenman Arnoud (46) loopt een traiteur uit. “Die feministen moeten niet zo zeuren, joh. Straatnaambordjes, waar maken ze zich druk om! Zeker een idee van GroenLinks, of zo?” Sara (32), een vrouw met rood geverfd haar, is het niet eens met Arnoud: “Het is toch ook volledig uit balans? We leven in 2014! Eigenlijk zou er een vrouwenbuurt moeten komen, we hebben toch ook een componistenbuurt? Dan zullen mannen waarschijnlijk gaan klagen dat er dan ook een mannenbuurt moet komen, maar daar zit Amsterdam al vol mee!”

Witte televisieschotels hangen aan de bruine huizenblokken van de Louise de Colignystraat in Bos en Lommer. Student Media en Cultuur Sangeeta (23) loopt whatsappend over straat. “Ik vind het best leuk om in een straat te wonen die vernoemd is naar een vrouw, leuker dan Admiraal de Ruijter of zo, dat is zo standaard. Die zeehelden zijn ook allemaal mannen, natuurlijk.” Of ze weet wie de Coligny is? “Ja, dat heb ik laatst opgezocht. Dat was een van de vrouwen van Willem van Oranje.” Haar buurmeisje Nina (24) komt aanlopen. “Te weinig vrouwennamen? Dit hele blok is vernoemd naar de liefjes van Willem de Zwijger! Hier om de hoek zit de Charlotte de Bourbonstraat en verderop de Juliana Stolberglaan.”

Benson (29), een donkere jongen met afro, juicht het plan van de gemeente toe. “Ik vind dat we meer respect moeten hebben voor vrouwen. De helft van Nederland bestaat uit vrouwen, toch? Dan verdienen de vrouwtjes ook wat meer straatjes”, zegt hij breed lachend. Zijn ideale wijk zou bestaan uit straten vernoemd naar vrouwelijk schoon. “Doe mij maar een buurt met alleen goeie chicks. Beyonce, Miley Cyrus, Carice van Houten, en zo.”