Helft hotels Amsterdam last van 'oneerlijke' vakantieverhuur

De helft van de Amsterdamse hotels zegt last te hebben van ‘oneerlijke concurrentie’ van particulieren die hun woning aan toeristen verhuren. Dat blijkt uit een enquête van Bureau Onderzoek en Statistiek onder 202 hoteliers, waarvan de uitslag 5 februari gepubliceerd werd.

Deze ‘oneerlijke concurrentie’ wordt vooral ervaren door hotels met minder dan vier sterren en minder dan honderd bedden. Uit de enquête blijkt dat hotels de concurrentie als oneerlijk beschouwen, omdat voor hen strengere regels gelden dan voor vakantieverhuur. Hotels moeten meer afdragen aan belasting en vergunningen.

Hugo Lindeman, voorzitter van de Amsterdam Bed and Breakfast Association (ABBA): “Vakantieverhuur vormt voor ons een hele grote irritatie. Het is al ongeveer twintig jaar aan de gang in Amsterdam. Vakantieverhuur profiteert van de lusten zonder te delen in de lasten.” ABBA verenigt de stem van zo’n honderd B&B-houders. Toenemende concurrentie van vakantieverhuur was de aanleiding om de vereniging vorig jaar april op te richten.

9flats is een website waarop wereldwijd meer dan honderdduizend mensen hun huis voor vakantieverhuur aanbieden. Directeur Roman Bach: “Het is makkelijk om te zeggen dat vakantieverhuur ‘oneerlijke concurrentie’ is als je de markt altijd voor jezelf hebt gehad, en dat nu niet meer zo is.” Bach vindt vakantieverhuur niet zo nieuw: “Onze industrie is al heel oud. Jezus ging niet naar een hotel, hij verbleef gewoon bij mensen thuis. Geld is het enige verschil.”

De gemeenteraad in Amsterdam vergadert woensdag en donderdag over regulering van vakantieverhuur. De gemeente wil meer controle kunnen uitvoeren op vakantieverhuur en heeft daarvoor gegevens van verhuurders op sites als 9flats nodig. Bach is hierover nog in gesprek met de gemeente.

Op NAPnieuws verscheen eerder een artikel over de overweging van de gemeente vakantieverhuur te gaan reguleren.

Foto: Tilted Houses, Dominik Bartsch, 2011.