‘Econasium’ op Comenius Lyceum van start

Econasium-coördinator Eelko Kruse. Foto: Menno Sedee
Econasium-coördinator Eelko Kruse. Foto: Menno Sedee
Het Comenius Lyceum in Amsterdam Nieuw-West begint volgende week in de eerste klas met een Econasium, een leertraject gericht op duurzaamheid. Het is daarmee de eerste school in Nederland.

Het Econasium is bedoeld als extra bovenbouwprogramma voor Havo en VWO. Het is een traject met speciale aandacht voor milieu, duurzame economie en persoonlijke ontwikkeling. In klas 1, 2 en 3 volgen alle 450 leerlingen het zogenaamde ‘preconasium’, dat hen voorbereidt op het met name ecologische bovenbouwprogramma. Het preconasium bestaat in het eerste jaar uit vijf ‘duurzame’ activiteiten, zoals conditielessen en het bijhouden van een weekplanner, die competenties als zelfstandigheid, creativiteit en gezondheidsbewustzijn testen.

Geïnteresseerde leerlingen zullen voor het bovenbouwtraject moeten solliciteren. “We verwachten dan minimaal één klas te kunnen vormen”, aldus Econasium-coördinator Eelko Kruse. “Duurzaamheid is hot. Het verbaast me dat we de eerste middelbare school zijn die hier speciale aandacht aan geeft.”

De universiteit van Tilburg heeft ook een Econasium-programma voor middelbare scholen. “Maar dat staat los van het Comenius Lyceum”, volgens bedenker dr. Hans Gremmen. Hij ontwikkelde een excellentietraject met nadruk op economie en wiskunde, waar nu ongeveer 150 Brabantse middelbare scholieren aan deelnemen. “Hopelijk kiezen zij later voor Tilburg.”

Lees hier het interview met rector Kees Buijtelaar