Voorlichting moet schulden onder jongeren terugdringen

Stopera (Foto: Robert Falk)
Stopera (Foto: Robert Falk)
Voorlichting op scholen moet de schuldenproblematiek onder Amsterdamse jongeren terugdringen. Dat zegt SP-wethouder Arjan Vliegenthart naar aanleiding van het initiatiefvoorstel ‘Meer jongeren, minder schuld’ van oppositiepartijen GroenLinks en de Partij van de Arbeid.

Uit onderzoek van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetinlichting) blijkt dat in 2014 één op de vijf jongeren tussen de 18 en 24 met financiële problemen kampte. Het aantal jongeren in de schuldhulpverlening is gegroeid: in 2007 zat 7 procent in de schuldhulpverlening, vier jaar later was dat 11 procent. In 2012 was de gemiddelde schuld van jongeren in deze leeftijdscategorie 6200 euro. De grootste schuldeisers zijn steevast DUO, zorgverzekeringen en telecommaatschappijen.

De voorlichting moet vanaf de onderbouw al worden aangeboden. Jongeren die in het verleden gebukt gingen onder financiële problemen vertellen leerlingen over hun ervaringen. Dit project – genaamd MoneyCashBudget – is niet nieuw, maar zal op grotere schaal worden ingezet. De campagne moet de stijging van het aantal jongeren met schulden een halt toeroepen. Vliegenthart noemt de schulden een “ongelooflijk probleem. Het ontneemt enig toekomstperspectief.”

Over het voorstel wordt op 11 februari door de raad gestemd. In de raadsvergadering van woensdag zeiden alle partijen het initiatief te steunen. Het sluit aan bij de ambities van het coalitieakkoord voor 2015 waarin het bestrijden van armoede wordt aangeduid als “topprioriteit”.