Bloemen als frikadellen

Wie ’s avonds laat nog wat moet goedmaken, hoeft niet meer langs een tankstation. Online bloemenwinkel 24Flower opende vrijdag een bloemenautomaat in Noord. Nu kan je op elk moment een boeket kopen.

Enkele tientallen belangstellenden hebben zich verzameld naast het aanlegpunt van de pont op de Mt. Ondinaweg in Amsterdam-Noord. Ze staan voor het kleine houten bloemenwinkeltje dat uitkijkt over het IJ. Ook ’s avonds en in het weekend kunnen klanten hier voortaan terecht voor een boeket. Aan de linkerkant van het gebouw werd vrijdagmiddag namelijk een bloemenautomaat geopend.

De bloemenautomaat in Amsterdam Noord. Ieder vakje bevat één boeket. (Foto: Friso Weijers)
De bloemenautomaat in Amsterdam Noord. Ieder vakje bevat één boeket. (Foto: Friso Weijers)

Geen excuus
De bloemenautomaat is onderdeel van de eerste fysieke winkel van de webshop 24Flower, waar mensen op het internet bloemen kunnen bestellen. “Ik ben van oorsprong tulpenkweker”, zegt Michel Dignum (35), samen met Nikki van Eldijk verantwoordelijk voor de website. “Twee jaar geleden kreeg ik het idee om mijn bloemen direct aan de consument te verkopen op internet.” Dignum wilde ook een fysiek filiaal. “Het contact met klanten wordt daardoor een stuk directer.”

De winkel staat er inmiddels al twee maanden, maar de automaat aan de buitenkant wordt pas vandaag geopend. “Het is een prachtig systeem”, zegt bloemist Onno de Vries (42). “Mensen hebben nu geen excuus meer als ze aankomen met bloemen van het tankstation.”

Nadat Dignum en Van Eldijk ieder een korte toespraak hebben gehouden, mag de dochter van De Vries het lintje doorknippen. Ze lijdt aan neuroblastoom, een vorm van kinderkanker. 24 cent van ieder boeket uit de bloemenautomaat gaat daarom naar Villa Joep, een stichting die geld inzamelt voor de behandeling van de ziekte.

Metalen muur

“Op zich is het concept van een bloemenautomaat niet nieuw”, zegt Dignum. “Er bestaan al langer bloemencarrousels. Maar die tref je vooral bij de kweker aan. Wij wilden een bloemenautomaat in de stad hebben. Ik vind onze automaat, waar je bloemen als frikadellen uit de muur kan halen, bovendien gaver.”

De metalen muur heeft inderdaad wat weg van een automatiek bij een snackbar, al is deze variant beduidend groter. De muur heeft veertig vakjes. In ieder vakje past één boeket. Bovenaan zitten de meest verse boeketten. Oudere bloemen gaan met korting weg. Daarmee hoopt Dignum dat geen boeketten hoeven worden weggegooid.

Bloemist De Vries is niet bang dat de automaat zijn werk gaat overnemen. “Ik moet de automaat immers zelf vullen. Bovendien ben ik degene die de boeketten samenstelt. Ik vind het juist handig dat mensen mijn boeketten ook zondag kunnen kopen, wanneer de winkel gesloten is.”