Foodtruckfestival in fabriekshal

Neem twintig foodtrucks, voeg er relaxte soulmuziek aan toe en maak het geheel af met een vleugje sfeer. Dit is het recept van het Food Soul Festival dat vrijdag tot zondag wordt gehouden in de Kromhouthal in Amsterdam Noord. “Het is leuk om nieuwe dingen te proberen.”

Het Food Soul Festival. (Foto: Friso Weijers)
Het Food Soul Festival. (Foto: Friso Weijers)

Buiten jaagt een snijdende wind over het industriegebied. Sneeuwvlokken dwarrelen tussen in duisternis gehulde loodsen. In de Kromhouthal in Amsterdam Noord heerst vrijdagavond juist een warme sfeer. De tot evenementenlocatie omgebouwde fabriekshal biedt plaats aan het tweede Food Soul Festival.

Gebarbecuede hamburgers
Aan in onbruik geraakte fabriekskranen hangen touwen met lampjes die de drukke hal in een warm geel licht doen baden. Het hoge plafond is paars verlicht. Langs de randen van de langgerekte hal staan twintig foodtrucks opgesteld. Vanuit houten kraampjes en stijlvolle, oude busjes wordt een grote variëteit aan eten verkocht. “Het is hier alles door mekaar”, zegt Julius Busscher, die het festival samen met Rick Swinkels organiseert. “Van crêpes tot gebarbecuede hamburgers, tandoori en Franse broodjes. Ieder heeft zijn eigen specialiteit.”

De kaasburgerkraam Just Say Cheese. (Foto: Friso Weijers)
De kaasburgerkraam Just Say Cheese. (Foto: Friso Weijers)
In het midden van de hal staan bankjes en tafeltjes. Het publiek is gemengd, hoewel yuppen in de meerderheid lijken te zijn. Onder het genot van een hapje en een drankje worden geanimeerde gesprekken gevoerd. Vanuit een oude, houten tractor in het midden van de zaal draaien DJ’s van de ‘De Witte Snor’ gemoedelijke soulplaten. Stoom uit de kraampjes stijgt op naar het plafond en maakt de hal ietwat mistig.

Op het bankje voor de houten kaasburgerkraam ‘Just Say Cheese’ zit het Zuid-Afrikaanse echtpaar Jenny en Athol Tresidder. “Eerder zijn we op het festival De Rollende Keukens geweest. Dat is net zoiets als dit”, zegt Jenny. “Er is hier een lekker relaxte sfeer”, valt haar man bij. Athol wijst naar zijn glas. “Lekkere wijn ook. Uit Zuid-Afrika!”

“In 2012 zag ik als chefkok het fenomeen foodtruck overwaaien vanuit de Verenigde Staten”, zegt Busscher. “Ik vond het een leuk concept, dus ik ben ook zo’n kraam begonnen.” Met houten latjes bouwde Busscher zijn eerste sushiwagen. Inmiddels heeft hij met zijn compagnon Swinkels meerdere foodtrucks, zoals ‘De Filostoof’, die ook op het festival staat en stoofvlees verkoopt.

Wel chill
Eind september 2014 werd het Food Soul Festival voor het eerst gehouden in Noordwijk. “We wilden de twintig beste foodtrucks van Nederland verzamelen”, zegt Busscher. “Foodtrucks als deze zijn een mooie vervanging voor de standaard hotdogkraam. We hopen dat het echt een cultuur gaat worden in Nederland.” Busscher lijkt in Amsterdam zijn zin te krijgen. Vanaf dit jaar is in de gemeente Amsterdam een tweejarige pilot waarbinnen de regels voor foodtrucks worden verruimd.

De Witte Snor. (Foto: Friso Weijers)
De Witte Snor. (Foto: Friso Weijers)
Er kwamen volgens Busscher 4500 mensen in Noordwijk tijdens het drie dagen durende festival. In Amsterdam zijn de plannen groter. Busscher verwacht dit weekend in totaal 15.000 mensen. “In mei zijn we weer in Noordwijk”, zegt Busscher. “In de zomer gaan we langs verschillende steden toeren, maar waar precies blijft nog even geheim.”

“Het is hier wel chill”, zegt Boyo Frederix, die even verderop aan een tafeltje staat. “Er heerst een goede sfeer, met lekkere muziek. Het is wel een beetje prijzig allemaal, maar het is leuk om nieuwe dingen te proberen.”