Rookglas, messing en bling-bling op antiekbeurs

Op zoek naar antieke eetkamerstoelen of kristallen glazen zoals je oma vroeger had? Of tel je een paar duizend euro neer voor een echte Engelse jukebox uit de jaren 80? Bij de vintage designbeurs in Amsterdam Noord is het aanbod dit weekend in ieder geval origineel. “Half Nederland staat al vol Ikea.”

Design Icons 2015 (Foto: Jolanda van de Beld)
Design Icons 2015 (Foto: Jolanda van de Beld)
De gele loper ligt uit. In de rij voor de ingang van de Kromhouthal in Amsterdam Noord staan bebaarde hipsters, maar ook veel grijzende echtparen. Geel en zwart zijn de kleuren van evenement Design Icons, een vintage designmeubelbeurs die zaterdag 7 en zondag 8 februari voor de derde keer plaatsvindt in Amsterdam.

Organisator Margriet van der Wiel is eigenaresse van RetroStart, een website waarop je verkooppunten voor vintage design door heel Europa kan vinden. In andere steden als Brussel, Parijs en Düsseldorf bestaan beurzen zoals Design Icons al, maar Van der Wiel is de enige die zo’n evenement in Nederland organiseert.

“Het is geen toeval dat de beurs in Amsterdam plaatsvindt. Ik heb veel contact met handelaren gehad, de voorkeur voor Amsterdam als locatie kwam duidelijk naar voren. Design leeft toch het meest in de hoofdsteden”, vertelt Van der Wiel.

Binnen wacht de bezoekers 60 stands. Veel stoelen en banken staan in rijtjes opgesteld, maar ook compleet ingerichte zithoeken of gedekte eettafels zijn te bewonderen. Op sommige meubelstukken zit al een sticker met ‘verkocht’.

Niet te veel keus
Volgens Van der Wiel is de hoeveelheid stands een mooi aantal. “Het is de moeite waard om een stukje voor te rijden, maar er is ook weer niet te veel keus.” Als standhouder heb je voor €520,- een plek van 20 vierkante meter.

De standprijzen dekken de organisatiekosten. Verder betalen bezoekers de eerste dag €10,- en de tweede dag €5,-. Van der Wiel verwacht tussen de 2.500 en 3.000 bezoekers gedurende het hele weekend. Dat zijn mensen die gewoon komen shoppen, maar ook professionals zoals interieurinrichters en projectontwikkelaars.

Bij de stand van een merk genaamd Molecula staat Jeremy Jez Speed. Hij komt uit Somerset, aan de westkust van Engeland. Daar heeft hij ook een winkel. Zijn broer is mee om te helpen sjouwen, maar die geniet nu van een biertje. Ze zijn hier voor de tweede keer. “De beurs is absoluut de moeite waard.” De jukebox is hun duurste item. “Uit 1985. Die kost 5.000 euro.”

De sfeer is ontspannen, er ontstaan geen wedlopen op bepaalde items. De meeste mensen slenteren rustig rond. Verkopers zijn druk met het aansluiten van lampjes of het oppoetsen van glazen tafelbladen. Hier geen muffe geur van tweedehands waar, maar de klinische lucht van Glassex-schoonmaakspray.

Design Icons 2015 (Foto: Jolanda van de Beld)
Design Icons 2015 (Foto: Jolanda van de Beld)
Bling-bling
David Heytze van de Amsterdamse antiekzaak Brocanteurs is trots op zijn collectie salontafels, kastjes en lampen. “De stijl heet Hollywood regency”, legt hij uit. “Het is geïnspireerd door Hollywoodfilms uit de jaren 30. Met veel messing en rookglas. Het is erg bling-bling, en vaak een beetje over de top.” Hij wijst naar een kleine lamp waarvan het zwarte kapje op een glimmend gouden farao-dodenmasker rust.

“Half Nederland staat vol met meubels van Ikea en Trendhopper. Ja, dat is ook een stijl, maar die heeft niet mijn voorkeur.”

De aandacht wordt vooral getrokken door een meterslange raket die op de grond ligt. Het is een afwerptank van een Russische straaljager uit 1969, vertelt Hilleke Ozinga. De tank kon gevuld worden met brandstof. Ozinga is een van de eigenaren van het Inboedelpakhuis, gespecialiseerd in huis- en bedrijfsontruiming.

Ozinga is druk in gesprek met een Engelssprekende man die het voorwerp zojuist gekocht heeft. Wat hij ermee gaat doen? Hij haalt zijn schouders op. Volgens Ozinga gaat het daar ook niet om. “Het is een eyecatcher, een fascinerend object.” Op de vraag waar zij zo’n voorwerp koopt, glimlacht ze mysterieus. “Zoiets vind je.”

Design Icons is op zondag 8 februari nog geopend van 10.00 tot 18.00 uur.