Contact met je Ware Ik op de spirituele beurs

Handlezingen, tarotkaarten en foto’s van je aura: het is mogelijk op Paraview, de spirituele beurs die 14 en 15 februari plaatsvond in de Amstelhal in Amsterdam. “Paranormaal is eigenlijk heel normaal. Toch?”

Schilder Van Gogh gemaakt door Rulof. (Foto: Irene Schoenmacker)
Schilderij Van Gogh gemaakt door Rulof. (Foto: Irene Schoenmacker)
“Een echte Van Gogh.” Iwen Bruijn (41) wijst naar een kleurrijk schilderij dat naast een tafel een beetje is weggemoffeld. Driekwart van het doek wordt in beslag genomen door grote, woeste wolken die gotische kastelen verzwelgen. In het midden is een wit kruis geschilderd “Van Gogh nam bezit van het aardse lichaam van medium Jozef Rulof, leidde zijn hand en creëerde zo dit schilderij.”

Ecologische doodskisten
Bruijn – bril, kalend, beetje mollig – staat vandaag op de Paraview, de spirituele beurs die 14 en 15 februari plaatsvond in de Amstelhal in Amsterdam. Hij verkoopt de boeken van het medium Jozef Rulof (1898 – 1952), die de werken schreef nadat zijn lichaam werd overgenomen door een ‘gestalte uit het leven na de dood.’

In de hal ruikt het sterk naar wierook en er speelt zachte instrumentale muziek. Er zijn verschillende stands opgesteld in de ruimte. Ernaast staan banners met teksten als ‘helderziende- en dierenconsulten’ en ‘aurafotografie’. Er zijn helende edelstenen, ecologische doodskisten en speciale kruiden die het lichaam zuiveren te koop.

Innerlijke blokkades
Een van de stands is van Joost van den Berg (41), Touch of Matrix-therapeut. De therapie is erop gericht om “contact te maken met Je Ware Ik”. Van den Berg is keurig gekleed in een blouseje met een jasje eroverheen. Zijn Ware Ik – Van den Berg wijst in de richting van zijn hart – functioneert als een geleider, waardoor “innerlijke blokkades kunnen worden weggenomen”.

De stroom aan informatie die Van den Berg doorkrijgt, zorgt ervoor dat zijn lijf af en toe oncontroleerbaar schokt. De oude informatie verwijdert hij door verschillende keren met zijn vinger te knippen. “Laat het los, laat het los, er mag alleen gebeuren wat er mag gebeuren”, mompelt Van den Berg terwijl hij zachtjes een cliënt rondjes laat draaien om zijn as. Af en toe trekt er een stuip door zijn lichaam. “Programmaatje moeder invoeren nu, ja, nu programmaatje vader.” Van den Berg knikt nadenkend terwijl hij de persoon nog steeds laat ronddraaien. “Niks aan de hand, geen verstoorde relatie te zien.”

Extra voelsprieten
Achter een gordijn achteraf worden lezingen gehouden. Aan het woord is Sonja Dover, medium en oprichter van de Mediumschool. Ze is een Surinaamse dame van rond de zeventig met een brede lach. “Paranormaal is eigenlijk heel normaal,” zegt ze tegen het publiek van ongeveer tien man. “Toch?” De aanwezigen knikken instemmend. Dover vertelt in heldere bewoordingen de “extra voelsprieten” die zij al van jongs af aan heeft. “Mijn vader zei op een gegeven moment maar voor we ergens naar binnen gingen, geen rare verhaaltjes ophangen nu, Son.”

Medium Sonja Dover (Foto: Irene Schoenmacker)
Medium Sonja Dover (Foto: Irene Schoenmacker)
Aan een tafeltje verderop zit een Engelssprekend stel. Voor hen liggen tarotkaarten uitgespreid. “It was a dog,” houdt zij stug vol. “No, I had a cat when I was younger,” zegt de man met gefronst voorhoofd, zijn armen over elkaar. De vrouw slaat hem gefrustreerd met een foldertje voor zijn hoofd.

Ruis op de lijn
Ernaast, bij de boekenstand over Jozef Rulof, leunt Iwen Bruijn voorover. Hij heeft weinig op met de mediums hier op de beurs, zegt hij zachtjes. “Een medium kan eigenlijk nooit om zichzelf heen, hierdoor ontstaat er ruis op de lijn tussen de levenden en de doden.”

Binnenkort zal dit worden opgelost: dan zal het Directe-Stem Apparaat dat Jozef Rulof voorspelde worden uitgevonden. Hoe dit apparaat er precies uit zal zien of wie dit zal uitvinden is onduidelijk, maar het apparaat moet ervoor zorgen dat mensen op aarde direct met overledenen kunnen praten. Volgens Bruijn zal dit contact revolutionair zijn. “De doden zullen helpen om vrede op aarde te bewerkstelligen.”