Kleine ondernemers Noord/Zuidlijn vrezen huurverhoging

Bouw van de Noord/Zuidlijn-halte ‘De Pijp’ (Foto: Hippolyte)
Bouw van de Noord/Zuidlijn-halte ‘De Pijp’ (Foto: Hippolyte)

CENTRUM/OUD-ZUID. Kleine winkeliers gevestigd aan de Noord/Zuidlijn-haltes Vijzelgracht en De Pijp vrezen voor hun voortbestaan. De ondernemers vrezen dat hen na afloop van hun huidige contract een huurstijging van 20 tot 50 procent wacht, vanwege hun gunstige ligging aan de uitgang van de metrohaltes.

Dat bevestigen winkeliers aan de Vijzelgracht en de Ferdinand Bolstraat aan NAP Nieuws. Eigenaar van Slijterij Boorsma aan de Ferdinand Bolstraat Henkjan Buis meldt een verwachte huurstijging van 20 tot 30 procent. Beatrice Mora, eigenaresse van lingeriewinkel Betty’s Boops in dezelfde straat, spreekt zelfs over een mogelijke stijging van 30 tot 50 procent. De voorzitter van de ondernemingsvereniging van de Vijzelgracht houdt rekening met een huurstijging van 20 tot 30 procent. “Ook hier zijn er signalen van een huurtoename van 20 procent”, zegt Peter Doeswijk.

Huurstijgingen als deze kunnen sommige kleine winkeliers niet opbrengen. “Ik ben dan genoodzaakt te verhuizen naar een andere locatie, of te stoppen”, zegt Mora van Betty’s Boops. Ook de slijterij-eigenaar Buis in dezelfde straat geeft aan nu al “de hoofdprijs” te betalen voor de winkelruimte.

Over de 20 tot 50 procent huurstijging wil Kroonenberg Groep, een makelaar die winkelpanden aan kleine ondernemers in De Pijp verhuurt, geen uitspraken doen. Winkelpanden die vrijkomen op de Ferdinand Bolstraat worden verbouwd en tegen ‘marktconforme prijzen’ verhuurd, laat David van der Boon van Kroonenberg weten.

De bouw van de Noord/Zuidlijn is begonnen in 2003. De eerste metro gaat naar verwachting eind 2017 rijden. De lijn loopt van Amsterdam-Noord naar Station Zuid.