Harry Potter nog steeds populair

Harry Potter-boeken op een rij. (Foto: Melanie Zierse)
Harry Potter-boeken op een rij. (Foto: Melanie Zierse)
De laatste Harry Potter-film kwam bijna vijf jaar geleden uit, maar het merk leeft voort. Aanstaande zaterdag organiseert boekenwinkel Waterstones een Harry Potter-dag. Bijna zevenhonderd fans zeggen te komen.

CENTRUM – Het laatste Harry Potter-boek verscheen in 2007. De laatste film in 2011. Duistere tovenaar Heer Voldemort is verslagen, hoofdpersonages Ron en Hermelien zijn samen en ook Harry Potter heeft liefde gevonden. De tovenaarsleerling en zijn vrienden hebben sindsdien geen nieuwe avonturen meer beleefd op Zweinstein. Toch zijn zij nog niet vergeten.

Waterstones Booksellers Amsterdam staat zaterdag 6 februari in het teken van ‘all things Potter’: competities, schminken en verassingen. Potterheads – fans van Harry Potter – worden aangemoedigd zich te verkleden als hun favoriete karakter. “Dat is goed voor de sfeer”, aldus een woordvoerster van Waterstones. Het evenement is georganiseerd vanwege de internationale Harry Potter Book Night.

In eerste instantie zou de Harry Potter-dag maar twee uur duren. Inmiddels hebben al bijna 3800 mensen aangegeven geïnteresseerd te zijn. 671 fans zeggen daadwerkelijk te komen. Over de genomen maatregelen om dit aantal in goede banen te leiden, wil de woordvoerster niets zeggen. De boekenwinkel heeft in ieder geval de tijden verruimd van elf tot vijf. “Die belangstelling zagen wij niet aankomen”, zegt de woordvoerster. Snel daarna: “Eigenlijk ook weer wel. Ik ben van de Harry Potter-generatie en ben er nog steeds gek op. Dan is het niet heel raar dat andere mensen dat ook zijn.”

Populair
Harry Potter is nog steeds zo populair doordat fans het verhaal beleven en beïnvloeden, zegt René Boonstra. De docent marketing, strategie & media aan Inholland Rotterdam heeft zich verdiept in de participatiecultuur van Harry Potter. “Fans grijpen ieder moment aan om deelgenoot te zijn als er iets rondom Harry Potter gebeurt.” Zo’n evenement is een uitgelezen kans.

In Harry Potter-fanfictie bedenken Potterheads nieuwe wendingen, of ze geven een eigen interpretatie aan het bestaande verhaal. Boonstra: “Deze co-creatie maakt dat het nooit doodbloed, ondanks dat er geen nieuwe films of boeken verschijnen.”

Bovendien is het fantasygenre sinds de jaren negentig heel populair, aldus Theo Meder. Als onderzoeker bij het Meertens Instituut heeft Meder gekeken naar de relatie tussen het volksverhaalgenre en Harry Potter. Meder: “Harry Potter is ‘the founding father’ van de fantasy. Mensen hebben dan toch de neiging om aan de grootste ster vast te houden.”

Fans
Sharon Bosvelt (22) is één van de 671 fans die zaterdag naar het evenement gaat. Tijdens het lezen van de boeken begeeft zij zich even in een andere wereld. Volgens haar gaat het niet alleen over magie, maar ook over ware vriendschap, schoolproblemen en liefde. Bosvelt: “Iedere bladzijde die ik omsla staat weer vol verassingen, ook al lees ik het boek twintig keer. Ik ben er gewoon helemaal verliefd op!”

Sommige mensen vinden het raar dat een 22-jarige nog steeds gek is op Harry Potter. Daarom gaat Bosvelt graag naar dit evenement. “Wij fans kunnen zaterdag gewoon onze liefde uiten zonder rare blikken, en onze interesses delen zonder bekritiseerd te worden.”

Pranoti Bhonsle (24) komt speciaal voor de Harry Potter-dag vanuit Berlijn naar Amsterdam. Bhonsle heeft haar eigen versie van Zweinstein en Potter in haar hoofd, die totaal anders is dan het originele verhaal. “Het is mijn persoonlijke universum. Harry Potter voelt als een integraal deel van mijn leven. Alsof ik hem al mijn hele leven ken.”

De boeken over Harry Potter verschillen volgens Bhonsle van andere fantasyboeken, omdat fans zich makkelijker met de personages kunnen identificeren. Harry Potter was een gewone jongen voordat hij ontdekte dat hij een tovenaar is. Bhonsle: “Het verhaal laat ons geloven dat er dingen zijn waar wij nog niets van weten. Zelfs als je geen brief van Zweinstein hebt gehad, kan je leven op elk moment veranderen.”