Lot uit de loterij: 6,4 miljoen voor Amsterdamse musea

AMSTERDAM – Amsterdamse musea ontvangen dit jaar samen ruim 6,4 miljoen euro van de BankGiro Loterij. Dat werd woensdagavond bekend tijdens het Goed Geld Gala. Daar verdeelt de loterij de helft van de opbrengst van de lotenverkoop onder musea en erfgoedorganisaties.

Het Goed Geld Gala is een initiatief van de Nationale Postcode Loterij, BankGiro Loterij en de VriendenLoterij. In totaal haalde de BankGiro loterij dit jaar een recordbedrag van 62,8 miljoen euro op voor 69 culturele organisaties. Vijftien daarvan kwamen uit Amsterdam. Een deel van de goede doelen ontvangen structureel een bedrag, maar er zijn ook projecten die eenmalig een grotere bijdrage ontvangen. Dit jaar is dat bijvoorbeeld de Open Monumentendag. Dit evenement dreigde door het wegvallen van de vaste sponsor te verdwijnen. De BankGiro Loterij zorgt er nu voor dat de openstelling van monumenten de komende vijf jaar gewaarborgd is.

Museum Het Schip
Museum Het Schip
De meest opvallende ontvangers in Amsterdam zijn het Allard Pierson Museum en Museum Het Schip. Zij ontvangen dit jaar een eenmalige schenking. “Je mag ons wel feliciteren”, zegt Alice Roegholt, directeur en oprichter van Museum Het Schip. “Zonder dit geld had ons museum met een lege kas gezeten. We hebben veel moeten lenen voor de uitbreiding het museum. Dat kunnen we nu terugbetalen, zonder de kaartjes naar 30 euro te hoeven doen.”

Het museum in de Spaarndammerbuurt is in 2001 in opgericht en trekt elk jaar weer een paar duizend extra bezoekers naar hun collectie over de Amsterdamse School. De uitbreiding was nodig om de groei van het museum bij te benen. Deze kan dit jaar nog versterkt worden door het honderd jarige bestaan van het begrip Amsterdamse School. “Het is fijn om juist in dit jaar te merken dat we door de grote instellingen als volwaardig museum worden gezien.”

Ook de bijdrage aan het EYE museum wordt verhoogd. Vanwege het grote publieksbereik en de ambitie van EYE om bijvoorbeeld oude films een podium te kunnen geven verhoogt de loterij de jaarlijks bijdrage aan het instituut van 200.000 euro naar 300.000 euro. NEMO krijgt een zelfde verhoging om de positie als voorloper en vernieuwer te versterken en te behouden, meldt de BankGiro Loterij.

Het Scheepvaartmuseum ontvangt eenmalig 760.000 euro extra. Met deze som geld kan het museum Dare to Discover mogelijk maken. Dit is een virtuele reis aan boord van het VOC-schip Amsterdam, dat al decennia lang ligt afgemeerd aan de kade achter Het Scheepvaartmuseum.