Oude Houthaven onderwerp van online petitie-strijd

Woonboten in de Oude Houthaven (bron: Wikicommons)
Woonboten in de Oude Houthaven (bron: Wikicommons)

WEST – De Oude Houthaven is de frontlinie van een online petitie-strijd geworden. De inzet: 26 tijdelijk aangemeerde woonboten. De eigenaren willen een vaste stek, maar omwonenden van de Houthaven vrezen dat het open karakter van de haven verloren zal gaan.

Beide groepen zijn een online petitie gestart. De omwonenden op petities.nl, waarin ze pleiten voor een actieve, bedrijvige haven met kleine binnenvaart. De bewoners willen blijven, laten ze weten op petities24.com. Volgens hen garanderen hun woonboten juist de rust en het historische karakter van de haven. Beide petities gaan nek-aan-nek met ongeveer 450 ondertekeningen.

De 26 woonboten, die al lang voor de bouw van appartementen in de Houthaven liggen, moesten vijf jaar geleden tijdelijk uitwijken naar de Oude Houthaven vanwege de bouw van een nieuwe woonwijk en het Pontsteigergebouw op het IJ. De Stadsdeelraad West verwacht dit voorjaar te beslissen of de woonboten mogen blijven.

“Wij liggen nu al vijf jaar aan de steigers in de Oude Houthaven en willen graag blijven,” vertelt Frank Hylkema, bewoner van de MS Greta in de haven en initiatiefnemer van de petitie ‘Behoud de Oude Houthaven’. “We stoken nog met diesel en zijn nog niet aangesloten op bijvoorbeeld het riool. Dat is natuurlijk niet ideaal.”

Vier dagen geleden startte hij de petitie. Die is inmiddels 456 keer ondertekend. “Op deze manier vragen wij aandacht. Wij zijn geen stadsnomaden, wij betalen liggeld en hebben schepen die aan strenge nautische en historische eisen voldoen.”

Sommige omwonenden zijn het daar niet mee eens. Ine Reijnen, die op de Silodam vlakbij de Oude Houthaven woont, is bang dat de haven een liggende woonwijk wordt. “Een enthousiaste buurtbewoner heeft onze petitie online gezet als reactie op die van de bootbewoners.” ‘Help de Oude Houthaven’ is inmiddels al 453 keer ondertekend.

Reijnen: “De gemeente heeft altijd gezegd dat de woonboten tijdelijk waren, en dat willen we graag zo houden. Wij willen een bedrijvige haven met binnenvaart. Dit is een aanpassing van het bestemmingsplan.”

Hylkema zegt dat de woonbooteigenaren niemand voor de kop willen stoten. “Wij zijn met buurtbewoners en gemeente in overleg om tot een goede oplossing te komen.”

Hoewel het nieuwe bestemmingsplan voor de Houthaven vorig jaar september is goedgekeurd, loopt op dit moment nog een participatietraject over de invulling van de Oude Houthaven. Dat doet stadsdeelvoorzitter Gerolf Bouwmeester (D66) samen met een klankbordgroep, waar zowel de omwonenden als booteigenaren in zitten.

Bouwmeester heeft beide groepen eind december gevraagd een scenario in te dienen om invulling te geven aan de steigers in de haven en daarbij rekening te houden met elkaars wensen. Via de petities vragen bewoners en omwonenden nu aandacht voor hun plannen.