"Mensen moeten van overal komen om hier te trouwen"

Jan-Bert Vroege
Jan-Bert Vroege
Het initiatiefvoorstel ‘Las Vegas aan de Amstel’ moet Amsterdam haar LHBT-voortrekkersrol teruggeven. NAP Nieuws interviewde D66-raadslid Jan-Bert Vroege over zijn plan om LHBT’ers met trouwtoerisme naar Amsterdam te lokken.

AMSTERDAM – Een raadszaal vol rozen, twee trouwjurken en zes trouwpakken. In die ambiance trouwden vijftien jaar geleden de eerste vier homostellen ter wereld met elkaar. Trots eiste burgemeester Cohen de titel Gay Capital of the World op. Tegenwoordig is het homohuwelijk in achttien landen legaal en is het Spaanse LHBT-toerisme drie keer zo groot als in Nederland. Amsterdam dreigt haar voortrekkersrol te verspelen.

“Andere landen zijn dichterbij gekomen, dat is iets positiefs. Tegelijkertijd moet Amsterdam niet stil blijven staan. We moeten nieuwe dingen verzinnen”, zegt raadslid Jan-Bert Vroege (D66). Zijn initiatiefvoorstel ‘Las Vegas aan de Amstel’ werd vorige week unaniem aangenomen in de raad. De gemeente gaat bij het Rijk aandringen het huwelijk open te stellen voor iedereen ter wereld. Op dit moment is trouwen alleen mogelijk voor mensen die hier wonen of die een Nederlands paspoort hebben. Het huwelijkstoerisme moet Amsterdam haar LHBT-voortrekkersrol teruggeven.

Donkerblauw: homohuwelijk legaal Geel/Oranje/Rood: homohuwelijk strafbaar
Donkerblauw: homohuwelijk legaal
Geel/Oranje/Rood: homohuwelijk strafbaar
Hoe gaat dit voorstel de weggetrokken LHBT-toerist terughalen?
Jan-Bert Vroege: “De feestende LHBT’ers komen niet meer allemaal terug. In de jaren ‘90 hadden we RoXY en iT en allerlei feesten, maar nu is de scene veel beter in Barcelona of Berlijn. Wij willen LHBT’ers die hier gaan trouwen trekken. Zo boren we een andere groep van de LHBT-gemeenschap aan.”

Met trouwtoerisme dus. Hoe ziet u dit idealiter voor zich in, zeg, 2030?
“Het liefst zou ik zien dat het wereldwijd niet meer uitmaakt met wie je in bed ligt. Maar ik heb niet de hoop dat het in 2030 chronisch verbeterd is in een land als Oeganda. Dus moet Amsterdam de stad van de liefde worden. Voor iedereen. Mensen moeten van overal komen om hier te trouwen. Dat geldt zowel voor hetero’s en homo’s die het leuk vinden op een speciale plek te trouwen, als voor stellen van hetzelfde geslacht die in hun eigen land niet mogen trouwen.”

Toerisme is nu al een geliefd mopperonderwerp en volgens sommige prognoses kunnen we in 2030 nog tweemaal zoveel toeristen verwachten. Wringt dit niet met uw plan nog meer toeristen naar de stad te halen?
“Ten eerste zijn er volgens D66 niet te veel toeristen. Ten tweede zijn het een ander soort toeristen. Nu komen mensen lallend in een konijnenpak hun vrijgezellenfeest vieren. Daar heb je last van. Niemand heeft iets tegen bruiden en bruidegoms op straat. Dat zijn veel nettere toeristen en ze geven ook nog eens meer uit. Ze huren een zaaltje en halen heel hun familie hier heen. In het ideale geval komen er dan ook minder vrijgezellen.”

Het voorstel is dus ook een manier om toeristen naar de stad te trekken die meer uitgeven en minder overlast veroorzaken. Als wat spreekt u eigenlijk, koopman of dominee?
“In goed Hollands gebruik moet het samen op gaan. Het is citymarketing met een sausje van gelijke rechten voor iedereen. Toch is de insteek vooral dat we alle mensen de kans willen geven om te trouwen. Er zijn landen waar je niet mag trouwen als homostel, maar waar een huwelijk uit een ander land wel wordt goedgekeurd. Dit geldt bijvoorbeeld voor Duitsland. Vooral voor mensen uit die landen maakt trouwtoerisme een verschil.”

Kunnen Duitse homostellen dan nu nergens ter wereld trouwen?
“Jawel, in Canada kunnen buitenlanders ook trouwen. Mijn collega Hans Glaubitz heeft dat bijvoorbeeld gedaan met zijn Cubaanse partner.”

Dus uw plan is eigenlijk helemaal niet nieuw. Canada heeft al de voortrekkersrol die u zou willen hebben.
“Klopt, het is af en toe beter om een goed idee te stelen dan een slecht idee zelf te verzinnen. We zouden nog steeds één van de eersten zijn. In Europa kan het nog niet.”

Lees hier meer over het LHBT-uitgaansleven en -toerisme in 2030.

——————————————————————————————————————————————————-

Cijfers
– Aan de hand van cijfers van de stad Amsterdam en van de World Tourist Organization, meldde toerisme-expert Stephen Hodes dat Amsterdam in 2030 het dubbele aantal toeristen van 2010 kan verwachten.
Toch moet er rekening gehouden worden dat dit slechts een prognose is. Er zijn talloze ontwikkelingen te bedenken die de groei van het toerisme in Amsterdam kunnen remmen.
– Nederland verdiende in 2015 ruim 2 miljard aan LHB-toersime.