Amsterdamse jongeren honkvast of wereldburgers?

Foto: Marlie van Zoggel
Foto: Marlie van Zoggel
Waar het platteland leegloopt en de ouderen overblijven, blijft de bevolking van Amsterdam maar groeien. Niet alleen door mensen van buitenaf. Ook kinderen die nu in de hoofdstad wonen willen hier graag blijven.

AMSTERDAM – Een woning in een rustige straat, een fulltime baan in de muziekindustrie en dan op zondag met vrouw en kinderen naar het Westerpark. Je weet nooit hoe het loopt, maar zo hoopt de zestienjarige Thomas Wilmink dat zijn leven er in 2030 uit ziet. Het liefst zou de scholier van Het 4e Gymnasium in Amsterdam-West wonen, de buurt waar hij zelf ook is opgegroeid.

Thomas is niet de enige scholier die trouw wil blijven aan de hoofdstad. Uit een steekproef onder 104 Amsterdamse scholieren blijkt dat 44 procent hoopt in 2030 inwoner van Amsterdam te zijn. Daarbij zien vooral inwoners van Oud-Zuid, West en Osdorp een toekomst voor zich in dezelfde wijk als waar ze nu wonen. “Ik voel me hier thuis. De sfeer is als dat van een dorp, heel gezellig en iedereen kent elkaar” zegt Thomas over ‘zijn’ buurt in West.

Woonplaats 2030

Centrum blijft populair
Het centrum en Oud-Zuid zijn de meest geliefde plekken om te gaan wonen in Amsterdam. “Verrassend is dat natuurlijk niet”, vindt Hester Booi, als onderzoeker verbonden aan de gemeente Amsterdam. “Die wijken zijn al populair sinds ze gebouwd zijn. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat dit in de toekomst verandert. Al is het moeilijk in te schatten wat de invloed van stijgende huizenprijzen en de toenemende drukte in het centrum zal zijn.” Opvallender is het dat weinig jongeren lijken te dromen van een huis in ‘opkomende’ buurten zoals Amsterdam-Oost (6 procent) en Noord (2 procent). “Vanwege het stedelijk karakter, de vele voorzieningen en de diversiteit worden deze buurten momenteel juist door studenten en hoogopgeleiden als aantrekkelijke locaties beschouwd.”

Dat de stad steeds drukker wordt, in 2030 wordt het aantal inwoners op ruim 880 duizend geschat, 70 duizend meer dan nu, lijkt de jongeren niet te deren. Uit de hele steekproef kwam slechts één Amsterdammer naar voren die de stad wil verruilen voor het Nederlandse platteland. “Het liefst zou ik in Gelderland wonen. Het is daar rustiger, er hangt een betere sfeer en de grond is veel goedkoper. Ik word soms echt gek van de drukte hier”, licht de 16-jarige zijn antwoord toe op de vragenlijst.

De wijde wereld in
Als jongeren de stad dan toch verlaten, dan liever voor een internationaal avontuur. Een warmer klimaat en betere carrièrekansen worden daarbij het vaakst genoemd als reden voor een huis over de grens. Amerika is de favoriete bestemming om uiteenlopende redenen. Zo schrijft een dertienjarige dat hij zo snel mogelijk naar de Verenigde Staten wil vertrekken “Omdat je daar de beste kunt worden”. Alva (16) spreekt vooral de Engelse taal aan. “Dat is wel zo handig, want ik doe nu al extra Engels op school. Bovendien heb ik familie in Amerika wonen.”

Opvallende afwezigen in de lijst zijn buurlanden Duitsland en België. Na Amerika en Groot-Brittannië toch de populairste bestemmingen onder emigrerende Amsterdammers. Jongeren zien zichzelf liever in Dubai wonen over veertien jaar. Vijf scholieren denken dat ze in 2030 iedere morgen wakker worden in de kleine oliestaat. Dat zijn vijf Amsterdammers meer dan er tussen 2011 en 2013 daadwerkelijk emigreerden, blijkt uit onderzoek van de gemeente.

Hoewel Thomas de internationale ambities van zijn leeftijdsgenoten wel begrijpt, blijft hij bij zijn keuze. Zijn toekomst ligt in Amsterdam. “Ik ben tevreden hier”. Oost West, Thuis best.

Voor meer informatie over de deelnemers en resultaten van deze steekproef, KLIK HIER.

Overzicht woonplaatsen anno 2016

Overzicht gewenste woonplaatsen anno 2030


Cijfers
– 44 procent van de Amsterdamse scholieren hoopt in 2030 inwoner te zijn van Amsterdam.
– Het centrum en Oud-Zuid worden verkozen boven een huis in opkomende buurten zoals Oost.
– 40 procent wil Nederland verruilen voor het buitenland. Betere carrièrekansen en een warmer klimaat zijn daarbij de belangrijkste redenen voor vertrek.
– Van alle ondervraagden die op dit moment in Amsterdam wonen, ziet slechts één persoon zichzelf op een andere plek in Nederland wonen. Voor hem is de stad te druk.