Alsnog omstreden parkeergarage voor Vijzelgracht

De parkeergarage onder de Vijzelgracht wordt alsnog gerealiseerd. Dat heeft de Amsterdamse gemeenteraad gisteravond met een krappe meerderheid besloten. Het plan ligt al sinds 2003 onder vuur.

De Vijzelgrachtgarage werd bedacht als parkeervoorziening voor buurtbewoners. De garage moet vervanging bieden voor 250 bovengrondse parkeerplekken. Drie lifthuisjes zullen de voertuigen automatisch naar boven en naar beneden halen. De bouwkosten zullen 15 miljoen bedragen. Naar schatting komt daar nog 1,7 miljoen per jaar bovenop aan exploitatiekosten.

De coalitiepartijen D66, VVD en SP konden het aanvankelijk niet eens worden over de investering. SP uitte zich tegen de garage tijdens de commissievergaderingen. Bij het raadsbesluit sloot SP zich alsnog aan bij de andere coalitiepartijen. 27 van de 45 raadsleden stemden uiteindelijk vóór de parkeergarage, met ook de steun van het CDA.

Het plan kreeg forse kritieken te verduren vanuit de raad. De garage zou autobezit stimuleren elektrisch rijden onaantrekkelijk maken. Het voorstel werd daarom iets aangepast. Het college gaat onderzoeken of er elektrische oplaadpunten in de garage kunnen komen. De motie werd ingediend door VVD en D66.

Tegenstanders nemen geen genoegen met het aangepaste voorstel. ‘Ik ben geschrokken van de tekeningen van de lifthuisjes op de Vijzelgracht. De openbare ruimte wordt erdoor vernacheld’, aldus Zeeger Ernsting van GroenLinks. Ook buurtbewoner Willem van Huijstee is verbijsterd. ‘De lifthuisjes gaan opstoppingen veroorzaken, vooral in de spits.’

De ruimte voor de parkeergelegenheid, een uitsparing boven metrostation Vijzelgracht, is al gerealiseerd. De voltooiing van de garage moet van start gaan in de tweede helft van 2019. Naar schatting kan de garage eind 2020 open.