Wat stemt de Bijlmer?

De gemeenteraadsverkiezingen komen dichterbij en daarmee groeit ook de belangstelling van politieke partijen naar hun achterban. Waar kunnen zij straks de meeste stemmen halen? In de Bijlmer lijkt de strijd te gaan tussen BIJ1 en de ChristenUnie, maar gaan de bewoners eigenlijk wel stemmen?

Wanneer we kijken naar het stemgedrag van Amsterdam bij de Tweede Kamerverkiezingen zijn daar drie gebieden afwijkend van de rest van de stad: Nieuw-West, Noord en de Bijlmer.

Vergroot

stemkaartAmsterdamlegenda

Stemgedrag TK verkiezingen 2017, © gemeente Amsterdam

In Nieuw-West is vooral DENK een populaire partij. Ook Noord valt op: PVV scoorde goed, maar die doen op 21 maart niet mee. En hoe zit het met de Bijlmer? Dat is een interessant stadsdeel volgens Joost Smits, onderzoeker aan de Politieke Academie in Amsterdam. Helemaal omdat BIJ1 voor het eerst mee zal doen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Stichting Politieke Academie verricht onderzoek naar waar partijen goed scoren. Partijen betalen de Academie voor een postcodeanalyse die toont waar ze wel en niet goed scoren. ‘Eerder hebben politieke partijen op basis van onze analyses verkiezingen gewonnen’, staat op de website van de stichting. Heeft hun onderzoek dan echt zoveel invloed? NAP Nieuws sprak Smits over hun onderzoek én de verwachtingen voor de Bijlmer.

Op pad in de Bijlmer blijkt het nog lastig om een beeld te krijgen van wat bewoners gaan stemmen. De vrouwelijke werknemer van Afro Beauty Plaza aan het Anton de Komplein gaat niet stemmen. ‘Nooit gedaan ook.’ De caissière van slijterij Drank Huis aan het Bijlmerplein weet het nog niet, ze is een zwevende kiezer. Wat ze tijdens de landelijke verkiezingen heeft gestemd wil ze liever niet met ons delen. Ook durft ze geen uitspraken te doen over wat zij verwacht dat de Bijlmer gaat stemmen.

Ingi (59) wil wel graag zijn verhaal kwijt, hij is gefrustreerd. ‘Ja hoor, blanken komen in de Bijlmer weer een enquête houden over wat we gaan stemmen.’ Ingi neemt ons mee over de Bijlmermarkt. Hij groet mensen en laat ons worst proeven bij zijn Surinaamse kraampje. Als hij op de Albert Cuyp markt staat, roept hij altijd: ‘Rembo van sembo uit Paramaaaaribo!’ Hij is geboren in Paramaribo, maar woont al sinds 1974 in de Bijlmer. ‘Bewoners noemen mij de burgemeester van de Bijlmer, ik ken iedereen.’

Ingi gaat niet stemmen in maart: ‘in de politiek doen ze toch niks voor dit stadsdeel. Mijn dochter Wendy is haar eigen partij begonnen.’ Vanuit zijn binnenzak haalt hij de aanvraagformulieren tevoorschijn: Partij voor Jou. ‘Zij zegt: papa, er gebeurt niks voor de mensen hier.’

Tijdens de landelijke verkiezingen vorig jaar heeft hij op de PVV gestemd. ‘Jullie weten dat misschien niet, maar heel veel mensen uit de Bijlmer stemmen op de PVV.’ Hij is niet gecharmeerd wanneer we over de mogelijke strijd tussen ChristenUnie en BIJ1 van Sylvana Simons beginnen: ‘Jullie criminaliseren Sylvana, ze doet gewoon haar best maar wordt gedwarsboomd door de maffiapolitici.’ Die maffia is de PvdA. ‘Ik heb nog een oude foto dat ik met ome Joop op de Albert Cuyp sta. Wim Kok is hier nog geweest. De meeste mensen in de Bijlmer stemden PvdA, maar de partij laat zijn achterban schieten.’

Hendrina (66), loopt over de markt met aan de hand haar met bloemen versierde fiets. Wat is haar reactie op de gemeenteraadsverkiezingen? ‘Het is één en al corruptie.’ Maar ze gaat wel stemmen, op de Partij van de Dieren. Wat denkt ze dat de bewoners van de Bijlmer gaan stemmen? ‘Ik ben vooral op mezelf, jonge Surinamers worden racistisch opgevoed. Ik wil zelf eigenlijk weg uit de Bijlmer.’