Ouderen weer veilig op pad na rollator-apk

AMSTERDAM – Met een beetje sleutelen, wat smeerolie en gloednieuwe handvatten zijn de afgelopen dagen heel wat rollatorbezitters uit Amsterdam blij gemaakt. Op verschillende plekken in de stad werden apk’s gehouden waar ouderen gratis hun rollator konden laten checken.

De ene na de andere rollator wordt keurig in een rij langs de muur geparkeerd. Het zijkamertje van buurtcentrum Ala Kondre in de Bijlmer, dat dinsdagmiddag dient als ‘rollatorgarage’, raakt steeds voller. Rollatormonteur Erwin Tebbertman rijdt het eerste exemplaar naar het midden van de kamer. Een gammel geval van tien jaar oud. De duwstangen zitten los en een handvat zit met tape aan elkaar geplakt.

Een grote gereedschapskist wordt opengeklapt. ‘Draai dat schroefje eens wat strakker aan’, instrueert Erwin zijn zoon Jeffrey Tebbertman terwijl hij zelf de remmen controleert. Hoewel de versleten handvatten nog wel vervangen kunnen worden, schort er te veel aan de rollator. ‘Dit ding is zo onstabiel, hier wil je niet mee rondlopen’, constateert Erwin. Het hulpmiddel wordt afgekeurd. Maar dit is dan ook een B-merk, legt Erwin uit aan de eigenaar. ‘U kunt beter gaan voor een Topro of een Provo. Dat zijn toch wel de Ferrari’s onder de rollators.’

Een dag eerder keurden Erwin en zijn zoon nog rollators in buurtcentrum De Driehoek in Amsterdam-Noord. Bijna wekelijks staan ze samen op rollator-apk’s in en rondom de stad. Ze stellen de rollators af en voeren kosteloos kleine reparaties uit. ‘Het is fantastisch om iedere dag met ouderen te werken. Ze zijn zo blij als ze weer veilig met hun rollator op pad kunnen na een reparatie. Die dankbaarheid, daar doe je het voor’, zegt Erwin.

Heupfractuur
Vader en zoon voeren de keuringen uit in opdracht van de GGD Amsterdam. De GGD organiseert dit soort rollatormiddagen om vallen onder ouderen aan te pakken. Uit cijfers van de Gezondheidsmonitor blijkt dat 38.000 Amsterdammers van 65 jaar en ouder tenminste één keer per jaar vallen. Een kwart van de ongelukken die met een rollator gebeuren, leidt tot een heupfractuur. Een kwart van de senioren overlijdt door de gevolgen van deze breuk en nog eens veertig procent wordt blijvend invalide. Daarom is het volgens Erwin zo belangrijk dat ouderen hun rollator minstens één keer per jaar laten keuren. ‘Met een goed afgestelde rollator ben je simpelweg stabieler en wordt de kans op een val kleiner.’

Erwin en Jeffrey kijken vooral naar de wielen en of de remmen nog goed werken. De meeste rollators worden afgekeurd op niet goed afgestelde of versleten remmen, weet Erwin. ‘Gisteren hebben we negen rollators nagekeken. Ze bleken stuk voor stuk niet veilig en zijn daarom alle negen afgekeurd.’ Ook checken de monteurs of de rollator wel op de juiste hoogte staat. ‘Die van mij stond blijkbaar veel te hoog en daar kreeg ik rugpijn van’, vertelt Christel Engelman (84) uit Amsterdam. ‘Dat hebben deze behulpzame mannen snel opgelost. Gelukkig maar, want ik wil mijn dagelijkse wandelingetjes naar de supermarkt niet missen.’